Hlavní obsah

Hoaxy, fake news a řetězové maily. Projděte si lživé zprávy posledních týdnů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Spekulace kolem zdraví Angely Merkelové, hoaxy o Mikuláši Minářovi a placených demonstrantech na Letné i tradiční dezinformace o migraci. Přinášíme přehled české dezinformační scény, dezinformačních e-mailů i zprávu českých elfů za měsíc červen.

Článek

Dezinformační weby se věnovaly ve velké míře akcím spojeným s aktivitou občanského hnutí Milion chvilek pro demokracii, které koncem června uspořádalo největší demonstraci od listopadu 1989.

Jeden z takových článků vyšel na dezinformačním serveru Aeronet, kde neznámý autor pod pseudonymem Vedoucí kolotoče teoretizoval, zda předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuáš Minář podporuje skrytě nacistickou NSDAP. To celé proto, že nosí často hnědé oblečení, které barevně může připomínat uniformy NSDAP.

Prostorem dezinformačních webů se šířily také informace o zákulisí demonstrace na Letné. Podle řady konspiračních zpráv byli demonstrující placeni a naváženi do Prahy organizovaným způsobem za finanční i nefinanční výhody. Tuto zprávu použil ve vysílání TV Prima i bývalý prezident České republiky Václav Klaus.

Ten uvedl, že demonstrace jsou fenomén, ale jinou věcí jsou demonstrace organizované, manipulované, na které se svážejí zadarmo z Moravy „zaplacení lidé“. Později prezident v prohlášení zaslaném ČTK uvedl, že tuto informaci dostal z několika zdrojů, ale omlouvá se, pokud se nezakládá na pravdě.

„Před příjezdem k rozhovoru na TV Prima jsem z několika zdrojů obdržel informaci o tom, že lidem měla být na nedělní demonstraci nabízena doprava zdarma a někteří za to měli být i placeni. Nezakládá-li se tato informace na pravdě, pak se za její užití v televizním rozhovoru omlouvám,“ napsal Klaus.

Na dezinformační scéně je stále časté téma migrace. Články o ní se často věnovaly Švédsku, které autoři popisují jako zemi zmítající se v nepokojích způsobených právě migrací a plnou takzvaných „no-go zón”. V článcích jsou používány videa a fotografie, které často pochází z jiných zemí a navíc jsou mnoho let staré.

Na třetím místě se umístilo téma napětí okolo Íránu, kterému se z absolutní většiny věnovaly weby Sputnik, AC24 a První zprávy. Na třech uvedených serverech k tomuto tématu vyšlo celkem 79 článků, z toho 31 vyšlo na ruském Sputniku. Většina článků měla protiamerický sentiment.

Vysoký počet zpráv se tradičně věnoval Rusku a dění na Ukrajině. Za červen vyšlo celkem 65 článků o kybernetické nebo vojenské síle Ruska, jeho vlivu a obecně o propagaci ruské síly. Pozitivně laděných článků o Vladimiru Putinovi vyšlo 42. Většinou vykreslovaly Putina jako schopného politika a silného vůdce – často se objevují zprávy, že je schopen rozkazovat i zahraničním politikům. Vysoký počet článků se také věnoval USA a prezidentu Donaldu Trumpovi. Politika obou prezidentů bývá dávána do kontrastu.

V prostoru dezinformací se pravidelně objevují i zprávy okolo německé kancléřky Angely Merkelové. Tentokrát se ale neřeší migrace a příchod uprchlíků do Německa, ale spekuluje se ohledně jejího zdravotního stavu. Může za to několik nedávných veřejných vystoupení, při kterých se německá kancléřka začala třást. Merkelová skončí v roce 2021 ve funkci a ve svém nedávném vyjádření pro média uvedla, že chápe zájem veřejnosti o své zdraví, ale ve funkci kancléřky může bez problémů pokračovat.

Pravidelný přehled českých elfů

V pravidelné zprávě českých elfů jsou jako nejdůležitější témata, která se na tuzemské dezinformační scéně řešila, zmíněna Evropská unie, demonstrace skupiny Milion chvilek a útoky na veřejnoprávní média. V případě protestů jsou opakovány mantry, že jde o nerespektování výsledků voleb, že demonstranti jsou placené a nastrčené figurky a podobně.

S autorem dezinformace o placených protestujících se nám podařilo v červnu spojit. Potvrdil nám, že informaci si vymyslel a není pravdivá.

Do negativního rámce jsou podle zprávy českých elfů dávána i témata jako homosexualita, migrace i údajné útoky na „tradiční rodinu”. Dezinformátoři a lidé tyto zprávy šířící za ně obvykle viní „zvrhlý Západ”. Tradičně se jako forma šíření využívají řetězové e-maily a skupiny na Facebooku, které sdílí proruské weby, jako jsou například vlasteneckenoviny.cz, novarepublika.cz a pravyprostor.cz.

Narativy jsou proti NATO, protievropský, protiamerický a proruský. V červnu se elfové zaměřili zejména na Žarka Jovanoviče, provozovatele internetové televize TV Raptor. Mezi další jména zmíněná ve zprávě patří například redaktorka TV Prima Karolina Hošek Štruncová, která podle zprávy točí manipulativní reportáže o islámu a neziskových organizacích. Celou zprávu elfů si můžete přečíst v galerii článku.

+9

Reklama

Související témata:

Doporučované