Hlavní obsah

Hrad mlčí o Zemanově zdraví. Není to fér, je to veřejná věc, říká Fischer

Foto: Seznam Zprávy

Senátor Pavel Fischer.

Reklama

Pražský hrad i Ústřední vojenská nemocnice mlčí o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana, který je od úterý ve střešovické nemocnici. Utajování informací kritizuje senátor a bývalý prezidentský kandidát Pavel Fischer.

Článek

Miloš Zeman je od úterý hospitalizovaný v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček dosud neřekl, z jakých důvodů je Zeman v nemocnici a jaký je jeho aktuální zdravotní stav. Na žádosti o vyjádření nereaguje. Samotná nemocnice se odkazuje na mlčenlivost.

Utajování informací ze strany Hradu kritizuje senátor Pavel Fischer. Podle něj by veřejnost měla vědět, jaký je zdravotní stav prezidenta, a tím, že toto Hrad tají, poté podle něj vznikají spekulace. Ani předseda Senátu, a tedy vysoce postavený ústavní činitel Miloš Vystrčil (ODS) nic o zdravotním stavu prezidenta neví.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy senátor Fischer řekl, že takové chování není fér a je v rozporu s dobrými mravy.

Zdravotní stav hlavy státu je veřejná věc.
Pavel Fischer, senátor

Co říkáte na to, že Hrad tají, co s panem prezidentem Zemanem je?

Zdravotní stav hlavy státu je veřejná věc, protože to je veřejný aktér par excellence. On patří voličům, on patří občanům České republiky. Proto považuji za férové a spravedlivé, když jsou občané informováni o zdraví kandidátů na prezidenta a potom o tom, jak se mění případně zdraví prezidenta, který je v úřadě. V tomto smyslu to není fér a je to v rozporu s dobrými mravy. Zavdává to celou řadu spekulací a dohadů, které by pan prezident mohl jednoduše rozptýlit tím, že by se řeklo, jaký je jeho skutečný stav.

Vyzve Senát Pražský hrad, aby informoval o zdraví prezidenta? Předseda Senátu Miloš Vystrčil také nic neví.

Zdraví hlavy státu je citlivá věc. My jsme se tomu věnovali na výboru poměrně obšírně, protože jsme dospěli k závěru, že prezident byl mimo. Jako kdyby nebyl schopen domýšlet důsledky svých kroků, které poškozovaly Českou republiku a byly v rozporu s našimi životními zájmy. Tomu jsme se věnovali. Ale že bych potřeboval vědět, co je dneska panu prezidentovi nebo jaký má tlak, tak to mi nepřísluší. To ale přísluší těm, kteří pracují pro jeho kancelář a kteří nejsou jeho soukromými zaměstnanci, oni jsou ve služebním poměru ke státu. Proto bych považoval za nemravné, pokud by se ve státě zavedla pravidla, kde se z těchto věcí dělá nějaké tajnůstkářství. To je podle mě v rozporu nejen s dobrými mravy, ale i s ústavním pořádkem naší země.

A o nějaké výzvě uvažujete?

Jsem v této věci zatím úplně na začátku. To, že je pan prezident v nemocnici, jsem zaznamenal včera. To může být nějaká banální věc. Nejsem lékař, abych teď mohl říkat, co s tím budeme dělat. Nevím.

Reklama

Doporučované