Hlavní obsah

Hradec Králové řeší problémy se sdílenými koloběžkami, odstavené místy překáží

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Situace se sdílenými elektrokoloběžkami v Hradci Králové se mírně zlepšila. Někteří uživatelé ale nadále nechávají koloběžky tam, kde nemají, a nedodržují pravidla provozu.

Článek

„Radnice by kvůli řešení problémů přivítala od provozovatelů služby více informací o využívání koloběžek,“ řekl náměstek primátora pro správu majetku Pavel Marek.

Ve městě se elektrokoloběžky dvou půjčoven objevily před měsícem. Vedení města se snaží s firmami stanovit jasná pravidla pro provoz koloběžek. Do kontrol v ulicích se zapojili také strážníci.

„Vnímám mírné zlepšení u uživatelů elektrokoloběžek i firem. Komunikace probíhá, nicméně nejsem úplně spokojen. Pro správné rozhodování města a zlepšení situace potřebujeme určitá data, která zatím nemáme k dispozici. Nejsem nepřítelem sdílených elektrokoloběžek, ale dopravní bezpečnost a pořádek ve městě musí být zachován,“ řekl Marek.

Od provozovatelů mu například chybějí přesné údaje o počtu elektrokoloběžek ve městě nebo informace o nejčastějších prohřešcích uživatelů.

„Město by mělo dát provozovatelům jasně najevo, že je potřeba, aby problémy řešili a nenechali je rozjet tak, jak tomu bylo v poslední době. Například požaduji, aby při řešení problémů měli reakční doby rychlejší, aby lokalizovali koloběžky, které jsou evidentně mimo systém zaparkováni,“ řekl Marek.

Přínosem je podle něj to, že začala diskuse, do které se zapojily také technické služby či městská policie. Na základě připomínek má vzniknout druhé memorandum nastavující jasná pravidla provozu elektrických koloběžek ve městě. První memorandum zastupitelé města koncem června neschválili. „Konec července je termín, kdy bychom všichni měli dodat návrhy kroků, které povedou ke zlepšení situace,“ uvedl primátorův náměstek.

Město nemá právní nástroje, které by koloběžky do ulic nevpustily, může pouze stanovit limit a řád. Marek po neschválení memoranda vyzval provozovatele služby ke zlepšení situace otevřenými dopisy.

„Pokud se nechcete chovat v našem městě slušně, radši naše město okamžitě opusťte,“ napsal tehdy jednomu z nich kvůli stanovišti na Velkém náměstí v historickém centru města, které nebylo v memorandu dohodnuto.

V Hradci Králové je podle radnice v ulicích 200 až 300 elektrokoloběžek, povoleno je parkování na asi 140 místech, přičemž provozovatelé jich žádají asi 200. Někteří lidé odstavují koloběžky i na místech, kde překážejí, kde hrozí pád do vozovky či je to překážka pro hendikepované. Jedna sdílená koloběžka už také skončila v řece Labe. Jezdit by se mělo na elektrokoloběžkách převážně na cyklostezkách nebo silnici, jízda po chodníku je zakázaná stejně tak, jako je tomu u kol. Po skončení jízdy by měli uživatelé koloběžku odstavit na k tomu určeném místě viditelném v aplikaci.

Reklama

Související témata:

Doporučované