Hlavní obsah

Hradecký kraj dá na nový infosystém nemocnic dalších 16 milionů korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Královéhradecký kraj vynaloží dalších 16,5 milionu korun na projekt Nemocničního informačního systému (NIS).

Článek

Tuto částku rozdělí mezi 11 firem, které zajistí přenos a zpracování dat o pacientech z předešlé nemocniční péče ze zastaralých systémů krajských nemocnic do NIS. Dnes o tom rozhodlo krajské zastupitelstvo.

Zavedení NIS je na úrovni 100 milionů korun. Systém by měl začít fungovat do konce roku 2022. Většinu výdajů pokryje evropská dotace. Cílem je krajské nemocnice propojit a zlepšit a zrychlit přístup lékařů k údajům o pacientech. NIS by měl také zlepšit vyhodnocování dat z jednotlivých nemocnic.

Kraj připravuje nový nemocniční systém několik let, vybral už dodavatele softwaru, který za 36 milionů vytvoří firma ICZ. V březnu vypsal zakázku za 70,6 milionu korun na dodávku serverů a datových úložišť.

Krajské oblastní nemocnice jsou v Trutnově, Jičíně, Dvoře Králové nad Labem a v Náchodě, pod který spadá také nemocnice v Rychnově nad Kněžnou. Jejich mateřskou společností je Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje, jehož prostřednictvím kraj v nemocnicích vykonává akcionářská práva. Příjemcem krajské dotace ve výši 16,5 milionu korun je právě holding.

Každá krajská nemocnice má nyní vlastní informační systém. Podle kraje jde o zastaralé systémy, které nemají potřebnou podporu a jejich další údržba je komplikovaná a finančně náročná.

Reklama

Doporučované