Hlavní obsah

Hrady nucenou přestávku využívají k obnově i přípravě novinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Několikatýdenní neplánované uzavření hradů, které si na jaře vyžádala preventivní opatření kvůli koronaviru, využijí jejich správci ke zvelebování památek i přípravě novinek na letní sezonu.

Článek

Hrady mají otevřít své brány 8. června a připravují se podmínky, za jakých budou moci návštěvníci do jejich útrob nahlédnout.

„Získaný čas jsme samozřejmě zužitkovali. Dostali jsme se k pracím, které jsme dělali po částech nebo jsme je dříve museli odkládat. Jednou z novinek bude výstava k 600. výročí narození Jiřího z Poděbrad. Hrad Bouzov se totiž považuje za jedno z pravděpodobných míst jeho narození,“ řekla ČTK kastelánka Bouzova Zuzana Šulcová.

Hrad Bouzov byl založený na přelomu 13. a 14. století u Litovle na Olomoucku. Výstavu správa hradu zpřístupní 1. července, bude zaměřena na předpokládanou podobu hradu v době Jiřího z Poděbrad i na tehdejší život na Bouzovsku. Pracovníci hradu chtějí do konce května obnovit staré pěšiny, které byly v původním plánu hradního parku a postupem doby zarostly. „Lidé si po nich budou moci projít i část parku, kterou třeba ještě neznali,“ dodala Šulcová.

Na opožděné zahájení sezony se pilně připravují také na hradě Helfštýně na Přerovsku. „Návštěvníky přivítá krásně připravený areál. Čekáme na jasnější doporučení, ale doufám, že budeme moct nabídnout klasické komentované prohlídky, alespoň pro menší skupiny,“ řekl ČTK kastelán Jan Lauro. Upozornil, že kulturní programy už správa přesunula na pozdější termíny a některé z nich úplně zrušila.

Pro návštěvníky hrad také chystá sezonní výstavu Příběh torza, která se poohlédne za složitými stavebními dějinami hradního paláce. „Expozice a výstavy máme stále ve fázi přípravy. Dodavatelé mobiliáře a výrobci panelů aktuálně stojí, takže nám k dokončení výstavy chybí fyzická realizace toho, co jsme obsahově a graficky chystali v zimě. Věřím, že se tiskárna rozběhne a do otevření vše stihneme,“ doplnil Lauro.

Hrad by chtěl návštěvníkům představit zrekonstruovaný renesanční palác, na kterém stavbaři pracují od podzimu roku 2017. „Intenzivně se pracuje od pondělí do soboty většinou 12 hodin denně. Termín dokončení je prozatím stále stanovený na 30. června,“ řekl Lauro. Termín otevření bude záviset na kolaudačním řízení.

Reklama

Doporučované