Hlavní obsah

Huawei pomáhala ke sledování politických oponentů v Ugandě a Zambii, píše The Wall Street Journal

Foto: AP

Huawei pomáhala ke sledování a zatýkání politických oponentů v Ugandě a Zambii, píše The Wall Street Journal.

Reklama

Ve dvou afrických zemích, Ugandě a Zambii, Huawei pomáhala ve sledování politických oponentů tamních lídrů. Informace přinesl americký deník The Wall Street Journal.

Článek

Ugandský opoziční politik a bývalý muzikant Bobi Wine ve společné WhatsApp konverzaci diskutoval politiku. Nedlouho poté Winea a jeho dvanáct spolupracovníků zatkla policie. Ve vězení ho podle Imnesty International bili, během soudního stání prý nemohl mluvit ani sedět a museli ho podpírat vojáci.

Přestože je Wine nyní na svobodě, The Wall Street Journal přinesl nové informace, které se s případem pojí. Podle zjištění totiž k jeho zatčení dopomohla i čínská telekomunikační společnost Huawei. Zaměstnanci Huawei v Kampale prý pomáhali současnému ugandskému prezidentovi Yoweri Musevenimu nabourat se do Winovy online komunikace.

Mluvčí Huawei na kauzu reagovala pro novináře The Wall Street Journal pouze písemně: „Huawei absolutně odmítá tato nepodložená a nesprávná obvinění (…) naše interní vyšetřování nasvědčuje jasně tomu, že Huawei a jeho zaměstnanci nebyli žádným způsobem součástí zmíněných obvinění. Nemáme k takovému chování ani smlouvy, ani schopnosti”.

Museveni je ve vedení Ugandy již od roku 1986, a to nepřetržitě. Volby mají předem jasného vítěze. V 80. letech si Museveni dokázal vydobýt pozici hlavně díky zklidnění občanské války, která probíhala. Od té doby však nedává šanci žádnému politickému oponentovi.

Není to poprvé, kdy se v souvislosti s ugandskou politikou hovoří o technologické „výpomoci” současné garnituře. Krom aktuální kauzy s čínskou Huawei před třemi lety, kdy se konaly poslední tamní volby, na několik dní „vypadly” sociální sítě jako Facebook a Twitter a nefungovaly některé mobilní služby.

Současné zjištění WSJ tak poukazuje na určitý fenomén. Nejde totiž pouze o Ugandu. Podobná obvinění, která se týkají ovlivňování politického dění, se dostaly na světlo v Zambii.

V další jihoafrické zemi, podle zdroje z bezpečnostního úřadu, napomáhali technici z Huawei rovněž současným politickým špičkám „nabourat se” do online komunikace oponentů – na facebookové stránky, a do mobilních telefonů. Na mušku se v Zambii dostali opoziční blogeři, kteří vedli zpravodajskou webovou stránku kritizující současného prezidenta Edgara Lungua. Informace z jejich facebookových stránek a GPS v telefonech umožnily jejich přesnou lokaci a zatčení.

Na celém africkém kontinentu telekomunikační společnost Huawei dominuje. V Ugandě zaopatřuje kamerový systém za v přepočtu téměř tři miliardy korun. To chválí tamní policie. Opozice se obává, že systém policie zneužije ke stíhání politických oponentů. Upozorňují na nadcházející volby v roce 2021.

Huawei prodala svůj kamerový systém i do Keni a Egypta a tamní političtí aktivisté se obávají téhož, na co upozorňuje opozice v Ugandě.

Reklama

Doporučované