Hlavní obsah

Indická vláda kvůli suchu zřídila nové ministerstvo vodních zdrojů

Indie bojuje se suchem vytvořením nového ministerstva.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Indický prezident Rám Náth Kóvind v parlamentu řekl, že skrze nové ministerstvo bude systém správy a uchovávání vody v Indii efektivnější. Země se v posledních týdnech potýká s extrémním suchem a teplem.

Článek

Indická vláda vytvořila nové ministerstvo vodních zdrojů, které má za úkol řešit nedostatek vody v zemi a s tím spojenou krizi. Informoval o tom ve čtvrtek v indickém parlamentu tamní prezident Rám Náth Kóvind.

Tradiční metody uchovávání vody podle Kóvinda selhávají a její nedostatek je jednou z největších výzev 21. století. Kvůli klimatické změně se navíc očekává další zhoršení situace, která nejvíce dopadá na nejchudší část indického obyvatelstva.

„Musíme zachovat vodu pro naše děti a další generace. Vytvoření ministerstva vodních zdrojů je rozhodující krok tímto směrem a bude mít dalekosáhlé výhody. Skrze nové ministerstvo bude systém správy a uchovávání vody efektivnější,“ řekl Kóvind.

Zřízení nového ministerstva přichází poté, co zemi v poslední době sužují extrémní teploty a nedostatek srážek. Vážné krizi čelí například šesté nejlidnatější indické město Čennaí. Čtyři hlavní městské zásobárny pitné vody vlivem extrémních veder a nedostatku srážek v posledních týdnech zcela vyschly. Akutní nedostatek vody nutí úřady improvizovat – narychlo hloubí nové vrty a čerpají vodu ze zatopených lomů, kterou pak rozvážejí v cisternách na nákladních autech.

Krizová situace již způsobuje potyčky mezi obyvateli. Minulý týden zatkla policie muže, který pobodal svého souseda při sporu o přidělovanou vodu. Čennaí z této situace může podle úřadů vysvobodit jedině déšť.

Květen a červen jsou v Indii obvykle nejteplejšími měsíci. Teploty pravidelně přesahují 40 stupňů Celsia, než zemi ochladí monzunové deště. Právě ty jsou zásadní pro 60 % obyvatel Indie, kteří jsou závislí na zemědělství.

Reklama

Související témata:

Doporučované