Hlavní obsah

Inflace zase nabírá na tempu. Ceny vyskočily o 3,3 procenta

Za vyšší růst cen mohou především potraviny.

Reklama

Navzdory očekávaní centrální banky a analytiků se růst cen v českých obchodech nezpomaluje. Naopak nabral na tempu, protože podražila řada potravin.

Článek

Spotřebitelské ceny vzrostly v červnu meziročně o 3,3 procenta, zatímco v květnu o 2,9 procenta, uvedli čeští statistici.

„K červnovému meziročnímu růstu inflace přispěly nejvíce ceny potravin, bydlení, ale také dražší alkohol a tabák. Ceny tabákových výrobků vzrostly ve srovnání s loňským červnem o více než 12 procent, ceny piva a vína byly vyšší o více než pět procent,“ komentovala aktuální výsledky Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen Českého statistického úřadu.

Meziměsíčně se ceny zvýšily o 0,6 procenta.

Inflační trend se tedy alespoň prozatím vymkl očekáváním guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka. Ten v květnu po snížení úrokových sazeb prohlásil, že by celková inflace měla rychle klesnout do pásma kolem dvouprocentního inflačního cíle a na horizontu měnové politiky, tedy ve druhém a třetím čtvrtletí roku 2021, se bude nacházet v blízkosti dvou procent.

Přitom údaje za duben do předpovědi ČNB přesně zapadaly, potraviny sice podražovaly, ale proti nim působily klesající ceny pohonných hmot. Jejich vliv však už v květnu nedokázal tlak ze strany potravin, bydlení a dalších vyrovnat.

Naopak v porovnání s dubnem pohonné hmoty a doprava podražily o 3,1 procenta. Naproti tomu ceny zeleniny, které rostly z měsíce na měsíc, zaznamenaly meziměsíční propad o 4,1 procenta. U ovoce se však trend udržel a podražilo o 1,9 procenta.

Právě ovoce a zelenina tak spolu s vepřovým masem patří k položkám, které v porovnání s červnem minulého roku podražily zdaleka nejvíc. U ovoce šlo o meziroční skok o 27,2 procenta.

Reklama

Doporučované