Hlavní obsah

Izraelské aerolinky mění pravidla, ultraortodoxní židé už nebudou moci odmítnout sedět vedle ženy

Ultraortodoxní židé nemohou odmítnout cestovat vedle žen, jinak nepoletí.Video: Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Ultraortodoxní židé, kteří měli v minulosti problém sedět v letadle na místě vedle žen, nyní nemají na vybranou. Izraelské aerolinky El Al dále nebudou podobné stížnosti tolerovat.

Článek

Izraelský národní letecký dopravce El Al nebude na palubě svých letadel tolerovat stížnosti ultraortodoxních židů, kteří odmítají sedět vedle žen. Letecká společnost to oznámila v reakci na nedávný incident, kdy několik příslušníků nejkonzervativnějšího směru judaismu odmítlo usednout vedle žen a aerolinky musely odložit let z New Yorku do Izraele. Letecká společnost se za incident omluvila a uvedla, že jakákoliv diskriminace je naprosto zakázaná.

Podobným incidentům chtějí nyní izraelské aerolinky předcházet. Generální ředitel společnosti Gonen Usishkin pro agenturu AP uvedl, že od této chvíle každému, kdo odmítne sedět vedle jiného cestujícího, nebude umožněn vstup na palubu letadla.

V minulosti k incidentům, kdy ultraortodoxní židé odmítli sedět vedle žen, docházelo opakovaně, což vedlo k narušení nebo zpoždění letů. Židé své jednání obhajují tím, že pouze dodržují svá striktní náboženská pravidla. Podle kritiků ale takové jednání představuje formu diskriminace žen.

Na nedávný incident reagoval i generální ředitel izraelské firmy NICE Systems Barak Eilam. Ten chtěl aerolinky El Al bojkotovat a na sociální sítě napsal, že jejich firma neobchoduje se společnostmi diskriminujícími rasu, pohlaví nebo náboženství.

Reklama

Související témata:

Doporučované