Hlavní obsah

Bylo by dobré, aby Babiš odstoupil, říká muž, který na Letné před 30 lety přiměl lidi modlit se otčenáš

Hostem pořadu Výzva je pražský biskup Václav Malý.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražský biskup Václav Malý ve Výzvě porovnává dnešní sérii protestů proti vládě Andreje Babiše s demonstracemi v listopadu 1989. Kdyby nebyl teď v neděli mimo republiku, na demonstraci na Letnou by určitě šel.

Článek

„Politika a soukromé vlastnictví by se neměly spojovat, to je zásadní,“ říká k požadavkům protestujících, aby odstoupila vláda v čele s Andrejem Babišem, neustále se pohybujícím ve střetu svých zájmů.

Nejde jen o jednu osobu, problémy jsou i jinde

Václav Malý ale zároveň dodává: „Nemělo by se to všechno soustředit jen na jednu osobu. Jsou tady i zásadnější otázky, populistická rozhodnutí vlády, jako jsou slevy na železnici, je tu problém s odchodem lékařů do zahraničí, i o tom by se mělo mluvit.“

Oceňuje, že se vzedmula občanská nespokojenost a že si lidé uvědomují, že záleží na nich a na jejich názoru. „Bylo by dobré, kdyby pan premiér odstoupil, protože on není důvěryhodným reprezentantem státu.“

Václav Malý patřil k zásadním tvářím revolučního roku 1989. Bývalý signatář Charty 77, kterému komunisté odebrali státní souhlas s kněžskou službou a donutili ho pracovat v kotelně, se po listopadu 1989 jako jeden z mála nedal na politickou kariéru. Od roku 1997 je pražským světícím biskupem, v minulosti se o něm mluvilo jako o možném nástupci arcibiskupa Miloslava Vlka.

30. výročí Několika vět

Přesně před třiceti lety, v červnu 1989, připojil svůj podpis k petici Několik vět, která nastartovala pád komunistického režimu. O šest měsíců později, v listopadu 1989, pak Václav Malý jako mluvčí Občanského fóra moderoval největší shromáždění v dějinách státu – protesty, jichž se v Praze na Letné zúčastnilo odhadem až 800 tisíc lidí.

Úvod petice Několik vět zněl: „Občanská veřejnost se už vymaňuje z letargie a stále víc lidí má odvahu veřejně projevit svou touhu po společenských změnách. Pohyb ve společnosti se tak začíná stále povážlivěji srážet s nehybností moci, roste společenské napětí a začíná hrozit nebezpečí otevřené krize.“

Platí něco z toho i v dnešní době? I na to odpovídá biskup Malý ve Výzvě a zmiňuje prezidenta Miloše Zemana jako toho, kdo společnost zásadně rozděluje.

„Místo, aby lidi v klidu oslovil, ukazoval jim určitou perspektivu, tak používá fráze jako například pražská kavárna, což lidi dál rozděluje. Je to veliká nezodpovědnost.“

Část věřících má zúžené vidění

Recept vidí Václav Malý v klidné debatě lidí navzájem, v překonávání bariér mezi jednotlivými sociálními skupinami, ale i mezi generacemi.

A jak vnímá schopnost dnešní katolické církve s lidmi na toto téma mluvit?

„Musím být kritický i do vlastních řad. U části věřících pozoruji jistý odstup od toho občanského dění, pozoruji u nich zúžené vidění skutečnosti, neochoti dát si práci s tím, jak se rozhodnout. Dost velká část lidí chápe politiku jako záležitost těch mocných, a to není správné.“

V rozhovoru se Václav Malý vyjadřuje i ke svému moderování největších demonstrací v historii, v listopadu 1989 na Letenské pláni. Tehdy mimo jiné přiměl lidi pomodlit se otčenáš a vyzval je k odpuštění komunistickým viníkům.

Rada zkušeného Milionům chvilek

Neříká si při zpětném pohledu, že se to s tím odpuštěním a velkorysostí přehnalo? S jakými pocity se dívá na dnešní KSČM, která se loni díky vládě Andreje Babiše dostala po 29 letech opět k moci a diktuje si své podmínky, jako například zdanění církevních restitucí?

A jaké doporučení dává organizátorům dnešních demonstrací ze spolku Milion chvilek pro demokracii?

Rozhovor najdete ve videu umístěném nahoře v tomto textu.

Reklama

Související témata:

Doporučované