Hlavní obsah

Jaromír Bosák: To hlavní pro silnou trojku teprve přijde

„I když je to možná poněkud neobvyklé tvrzení směrem k mistrovi ligy, myslím si, že posílení útoku Slavie je absolutní nutností.“

Reklama

V Edenu se slaví, druhý titul v řadě za to pochopitelně stojí. Ale smutek nevládne ani na Letné, dříve poněkud podceňovaný domácí pohár se proměnil ve vstupenku do evropských bojů, třetí místo po bídném podzimu je akceptovatelné.

Článek

Ani v Plzni se nikdo nemračí, druhý flek a možnost prokousat se i do Ligy mistrů je rozhodně pozitivní fakt.

Ale věren svému názoru, že uspět v české nejvyšší soutěži je sice hezké, ale pár kilometrů za Aší či Novou Bystřicí to nikoho nezajímá, už přemýšlím o tom, co by se mohlo dít v srpnu.

Čeští trenéři, hráči, funkcionáři a nakonec i fanoušci právě to, co jsem nyní napsal výše, neslyší rádi, ale tak to prostě je. Za hranicemi platí jen to, co klub ukáže v evropských soutěžích. Podle toho se posuzuje jeho bonita, jsou zkoumáni a sledováni hráči, zkrátka jen úspěch na velké scéně může přinést vylepšení jména a zajímavé finanční částky k tomu.

Jsem velmi zvědav na to, jakou díru do světa tentokráte české kluby udělají. Nejlépe na tom jsou oba pražští zástupci. Slavia by měla nastoupit do play-off Ligy mistrů a v případě nezdaru půjde do Evropské ligy, Sparta by dokonce za jistých okolností mohla naskočit rovnou do skupiny Evropské ligy.

Ostatní kluby se budou muset postupně prokousávat vzhůru. Největším úskalím pro všechny české týmy kromě Slavie bude doposud nevyzkoušená varianta jediného zápasu v předkolech. Klidně se může stát, že čeští zástupci budou mít smůlu na los a budou muset odehrát veledůležité utkání třeba v Rumunsku, Turecku či Bulharsku, o Arménii a podobných destinacích nemluvě.

Pravda, podle všech zpráv je velmi pravděpodobná varianta, že na utkání v předkolech bude velmi omezen přístup diváků, takže nehrozí nepřátelská atmosféra, ale i tak – dlouhá cesta a krátký čas na přípravu, to nemusí být úplně ideální kombinace.

I proto bude nesmírně záležet na tom, jak rychle čeští uchazeči o pohárová klání dokážou zvládnout příchod nových posil, jejich kvalitní interakci s trenéry i spoluhráči. I když pokud by se měl do kvalifikace o Evropskou ligu dostat Liberec, půjde spíš o to, jak co nejlépe a nejrychleji zastavit krvácení.

Dá se očekávat, že jako vždy po sezoně přijde od Ještědu silný poryv, takzvaný Karlův vánek, a odfoukne z kabiny pěkných pár chlapů. Zájem Slavie o Jana Kuchtu už je potvrzen, Tomáš Malínský se také velmi pravděpodobně bude stěhovat, liberecký dres nejspíše svlékne i Ondřej Karafiát a určitě nebude poslední.

Majitel klubu Ludvík Karl jistě neprodělá, ale trenérovi Pavlu Hoftychovi věru nezávidím.

Velké změny čekají i Jablonec, budou odcházet hráči, kteří byli v klubu na hostování, ale Velký čáp, tedy Miroslav Pelta, klape zobákem líbivou melodii a do hnízda už odnesl hráče Roberta Hrubého, Václava Pilaře či Ivana Schranze. Takže trenér Petr Rada už se může těšit na další kolo oblíbené jablonecké společenské hry Postav manšaft a nezlob (se). Ale už několikrát ukázal, že je v ní opravdu dobrý.

Plzeň už má jistý žilinský import. Filip Kaša a Miroslav Káčer doplní Matěje Hybše a rozhodně se ještě další nová tvář objeví. Dle mého je to pro Viktorii životně důležité, protože ve srovnání s pražskými „S“ nemá až tak kvalitní lavičku. A ta se bude ve zběsilém kalupu utkání do dvacátého prosince určitě hodit. Tenhle karneval nebude moci zvládat mužstvo točící pořád dokola dvanáct nebo třináct hráčů.

Největšími posilami Sparty by se měli stát Guélor Kanga a Dávid Hancko. Vím, zní to divně, ale pokud se je podaří „podepsat“, ubude letenským funkcionářům polovina práce.

Ano, bude se hledat ještě jeden stoper, levý bek a někdo k tomu, ale zmíněná jména budou (či měla by být) prioritou.

Nejsem sám, kdo je zvědavý, co předvede Martin Minčev. Devatenáctiletý bulharský reprezentant s ligovou bilancí 73 utkání, 10 gólů a 8 asistencí sice nikterak nepřesvědčil, když hrál v Praze kvalifikační duel v dresu Bulharska, ale to vlastně nikdo z jeho spoluhráčů. V lize to může být jiný příběh. Další rychlík ke Karlssonovi a spol. se hodí.

Otazníkem je, kdo ze sparťanských útočníků zůstane na Letné. Bude to tlačenice. Benjamin Tetteh (pokud neodejde), Libor Kozák, Adam Hložek, Matěj Pulkrab, Lukáš Juliš, Václav Drchal, na velkou kariéru se pozvolna začne připravovat Matyáš Kozák…

I když je to možná poněkud neobvyklé tvrzení směrem k mistrovi ligy, myslím si, že posílení útoku Slavie je absolutní nutností.

Kromě Petara Musy se útočníci gólově moc nepředvedli. Proto se jedná o příchodu Jana Kuchty. Muže se slávistickou minulostí a pověstí tvrdého hráče, který procestoval už takřka polovinu republiky. Zároveň v Liberci ukázal, že dokáže dávat góly, ale i hrát daleko za hranou pravidel. Tvrdá ruka trenéra Hoftycha na něj platila, kolega Trpišovský volí poněkud odlišný přístup k hráčům. Bude to fungovat? Zároveň je nutné mít na paměti, že v Liberci se hraje pod úplně jiným tlakem než ve Slavii, zvláště když jde o Ligu mistrů.

Něco se bude dít i v obraně, většinou velmi dobře fungující. Pokud Slavii posílí i Karafiát, vznikne jistý přetlak na pozicích stoperů – Kúdela, Frydrych, Zima, Tijani, Hovorka. To není málo. Všechny uvedené asi v červenobílém dresu na podzim neuvidíme.

Co bych rád viděl? Postup co největšího počtu českých klubů do skupinové fáze Ligy mistrů a Evropské ligy. Snad mi to bude dopřáno…

Reklama

Doporučované