Hlavní obsah

Je libo poobědvat s nejlepším investorem světa? Stačí 60 milionů

Na oběd s Buffettem za 60 milionů.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Téma konverzace při obědě si může výherce libovolně zvolit.

Článek

Poobědvat s finančníkem a inspirativním filantropem Warrenem Buffettem se poštěstí nejmenovanému vítězi každoroční aukce, kterou pořádá druhý nejbohatší muž světa. Cena se tentokrát vyšplhala na 2,68 milionu dolarů (asi 60 milionů korun).

Výtěžek z již osmnáctého ročníku charitativní aukce poputuje nadaci Glide Foundation ze San Francisca, která se stará o chudé lidi a bezdomovce z města ze středozápadu Kalifornie. Na nápad aukce Buffetta přivedla před lety jeho žena Susan, která v nadaci působila jako dobrovolnice.

Vítěz oběda s jedním z nejinspirativnějších mužů planety chtěl zůstat v anonymitě stejně jako dva jeho poslední předchůdci. S Buffettem poobědvají v manhattanské restauraci Smith & Wollensky. Vítěz si s sebou může vzít až sedm přátel. A téma hovoru? To může být na jakékoliv téma, kromě jediného - budoucí Buffettovy investice a obchodní kroky jeho společnosti Berkshire Hathaway.

Šestaosmdesátiletý Buffet je podle časopisu Forbes druhým nejbohatším mužem planety. Časopis jeho majetek aktuálně odhaduje na 74,9 miliardy dolarů. V šesti letech Buffett nakupoval balení šesti plechovek Coca Coly za 25 centů a během dne je rozprodával po okolí, čímž vydělal své první peníze. Když mu bylo jedenáct let, nakoupil své první akcie, o tři roky později pak objevil obchod s nemovitostmi a zbohatl. Téměř veškerý svůj majetek se pak Buffett rozhodl dát na charitu.

Oběd s Warrenem Buffettem se postupem času stává hodnotnějším. V roce 2000 jej vydražil Pete Budlong za 25 tisíc dolarů, o šest let později se na něj složila trojice podnikatelů, tehdy oběd vydražili za 650 tisíc dolarů. Hned o rok později pak tento životní zážitek získal čínský byznysmen Zhao Danyang za 2,1 milionu dolarů. Na dosud nejvyšší cenu se vyšplhala Buffettova charitativní aukce dvakrát. V roce 2012 a 2016 byl oběd shodně vydražen za 3 456 789 dolarů.

Reklama

Související témata:

Doporučované