Hlavní obsah

Jedině to nás může zachránit, říkají farmáři o otevření trhů

Foto: Jan Podmol

Farmářské trhy v Brně.

Reklama

Díky rozvolnění vládních opatření se v pondělí otevřela také tržiště. Třeba na staletý Zelný trh v centru Brna dorazily stovky lidí.

Článek

„Je vynikající, že už jsme sem konečně mohli. Jedině to nás může zachránit. Všechno, co tady nabízíme, tak už máme napěstované. Investovali jsme do toho peníze a práci, takže jsme rádi, že tady můžeme být,“ říká Josef Zeman, jehož stánek stojí pod kašnou Parnas na Zelném trhu v Brně.

V pondělí ráno tu po dlouhé pauze postavila stánky asi desítka místních zemědělců, kteří nabízí převážně sazenice a bylinky.

Kousek od Josefa Zemana právě chystá zboží na stůl prodavačka koření. „Jsem ráda, že tady dneska můžeme být. Zavření trhů nám způsobilo velké problémy, takže potřebujeme peníze,“ přiznává.

+3

Trhy letos kvůli koronaviru začínají později než obvykle. To nutí stánkaře prodat co nejvíce svých produktů. „Máme tady hlavně přísady. Spousta z nich už je hodně narostlá, takže je potřeba, aby se rychle zasadily,“ vysvětluje Alena Klimešová z Vojkovic. Ta na Zelňák jezdí prodávat už třicet let a nechybí zde ani letos.

Kromě farmářů otevření trhů uvítali také zákazníci. Těch od rána přichází čím dál víc a zanedlouho se před stánky tvoří řady. Většina lidí dodržuje rozestupy a chrání se respirátorem. „Je krásně, tak jsem se přišla podívat, co už pěstitelům vyrostlo. V žádném případě se nebojím, že bych tady mohla chytnout covid,“ kroutí hlavou důchodkyně z Brna, která si přišla koupit sazenice jahod.

S ní souhlasí i další nakupující Kateřina Bubnová, která už nemoc prodělala a je ráda, že se trhy otevřely. „Čekala jsem na to jako na smilování. Líbí se mně, že jsou tady lokální farmáři a snažím se je v téhle době nějak podpořit,“ říká mladá slečna, zatímco jedna z prodavaček prosí lidi před svým stánkem, aby nezapomínali na rozestupy.

Na to upozorňují také informační cedule, které stojí v okolí trhu. Podle vládních nařízení se jimi však nemusí řídit pouze návštěvníci, ale i prodejci a organizátoři.

Stánky od sebe musí být vzdálené minimálně dva metry a v každém z nich je povinná dezinfekce pro zákazníky. Platí také zákaz prodeje občerstvení k přímé konzumaci. „Jak my, tak i naši prodejci jsou na to už z loňského roku zvyklí, takže to pro ně nepředstavovalo nějaký nepříjemný problém,“ říká mluvčí radnice Brna-střed Kateřina Dobešová.

Povolení k prodeji na tradičním trhu dostalo od městské části celkem čtrnáct farmářů. „V minulém týdnu jsme obvolali všechny zemědělce, zda mají zájem prodávat. Museli jsme dopředu promyslet strukturu plochy trhu,“ popisuje Dobešová.

Podle ní je počet prodejců na startu sezony podobný, jako býval v minulých letech. Jedinou změnou je, že se podle nařízení na trzích smí prodávat jen české produkty. „To znamená, že nemohli nastoupit obchodníci, kteří na trhu běžně prodávají nakoupené ovoce a zeleninu. Takže o tyto prodejce jsme přišli,“ vysvětluje.

Ti farmáři, kteří v Brně být mohou, se budou snažit plně využít každý den k prodeji svého zboží. „Doufejme, že se situace nezhorší a že to zase nezavřou,“ shodují se.

Reklama

Doporučované