Hlavní obsah

Jsou si podobní a nešikovní. Vědci se rozhodli pojmenovat pavouky podle stormtrooperů ze Star Wars

Pavouci se jmenují podle vojáků z Hvězdných válek.Video: Petr Juna

 

Reklama

V Kolumbii objevili vědci nový druh pavouka z čeledi sklípkanošovitých. Díky specifickým vlastnostem dostal netradiční jméno.

Článek

Nepříliš bystří a téměř identičtí v charakteristických černobílých uniformách. Těmito vlastnostmi prosluli takzvaní stormtroopeři, součást ozbrojených sil impéria ze sci-fi ságy Star Wars.

Osminožci, které vědci nyní objevili, jsou „velmi podobní jeden druhému“ a trochu nemotorní. I proto se badatelé rozhodli nový druh pojmenovat Stormtropis. Jestli mají pavouci problémy mířit stejně jako postavy, podle kterých jsou pojmenovány, není jasné. Podle biologů však, podobně jako vojáci impéria, mají základní schopnost maskování.

Stejně tak se ukázalo, že jsou početnější, než se původně zdálo. Čeleď Paratropididae, do které patří, byla v Kolumbii zaznamenána až v rámci studie, ze které vzešel i objev malých stormtrooperů. Ti, na rozdíl od svých nejbližších příbuzných, nemají tři, ale pouze dva drápky na každé noze.

Ukázalo se také, že jako pravděpodobně jediní z čeledě dokážou hloubit nory v půdě, ve kterých poté žijí. Zároveň byli nalezeni ve výšce 3400 metrů nad mořem a předpokládá se, že dokážou žít i ve čtyřech tisících, což je nejvýše, co se u zástupců čeledi kdy povedlo dokumentovat.

Nejde o první případ, kdy se při pojmenovávání odborníci nechali inspirovat kultovními Hvězdnými válkami. Jeden druh sumce se nazývá Greedo podle nájemného vraha, který ve filmu přijde o život, protože vystřelí později než pašerák Han Solo. Nejlepší kamarád pašeráka Chewbacca byl zase předlohou pro pojmenování můry. Je totiž také velká a chlupatá.

V rámci odkazů došlo i na stěžejní rodinu Skywalkerů. Podle té se jmenuje čeleď gibonů. Podobně jako filmovému rodu, i tomu z opičí říše hrozí vyhynutí. Příběh Hvězdných válek se má odehrávat „kdysi dávno v předaleké galaxii“. V té době, přesněji před asi dvaceti miliony lety, se na zemi pohyboval dávno vyhynulý příbuzný žirafy Xenokeryx amidalae. Ten své označení dostal díky zvláštním výrůstkům na hlavě, které připomínají variace, jež v první epizodě série nosila královna Amidala.

Reklama

Související témata:

Doporučované