Hlavní obsah

Kachlová kamna zažívají návrat, v módě jsou tradiční modrá či bílá

Rozhovor s manželi Pokornými.Video: Háta Sassmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Březen - za kamna vlezem. Jak si ale vybrat ta správná? Nejen o tom ve studiu Rána na gauči mluvili výrobci kachlových kamen Jan a Jitka Pokorní.

Článek

Kachlová kamna se v českých zemích začala zabydlovat kolem 15. století. Původně se kachle vyráběly na hrnčířském kruhu, poté se formovaly ručně. Dnes se nejčastěji odlévají do sádrové formy. „Já jsem kdysi dávno na kruhu základy točení uměla, protože jsem studovala keramickou školu. Kdybych si dnes měla sednout a vytočit kachel na kruhu, nedala bych to. Ale myslím si, že po pár měsících učení ano,” říká ve studiu Rána na gauči výrobkyně kachlových kamen Jitka Pokorná. Podle jejího manžela Jana Pokorného se ale s vývojem výrobního procesu nezměnila kvalita kachlů, pouze technologie.

Kachlová kamna zažívají v současné době velký návrat. Pořídit si je může každý, kdo má doma komín a přívod externího vzduchu. Trendy jsou hlavně bílá a modrá kamna. „Kachlové sporáky se velmi často vrací na chalupy. Módním vlivům moc nepodléhají - volí se tradiční dekory,” vysvětluje Pokorná. Manželé se ale shodují, že jedno se od minulosti liší určitě, a to velikost kachlů. Ty největší by se ale do studia nevešly.

Zatápěl i Radek Hrdina v rubrice Česko vstává. Nevěnoval se ale kamnům, nýbrž pecím - těm na pizzu. A kromě topení si vyzkoušel i výrobu tohoto italského jídla.

Česko vstává s Radkem Hrdinou.Video: Háta Sassmannová, Seznam Zprávy

Celý pořad Ráno na gauči sledujte každý všední den od 7:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované