Hlavní obsah

Kancléřské nominace zamíchaly procenty. Němečtí Zelení předběhli CDU/CSU

Foto: Profimedia.cz

Spolupředsedkyně německých Zelených a kandidátka na kancléřku Annalena Baerbocková.

Reklama

Sázka na mladou energickou volební lídryni se německým Zeleným zřejmě vyplácí. Volební preference unie CDU/CSU se naopak pět měsíců před volbami dál propadají.

Článek

Je to podruhé, co Zelení v průzkumu agentury Forsa pro televize RTL a n-tv přeskočili vládnoucí křesťanskodemokratickou unii CDU/CSU. Poprvé se v sondáži dostali o tři procentní body výš v červnu 2019, kdy Němci za hlavní problém začali považovat otázky životního prostředí, klimatu a energetiky. Zelení tehdy měli 27 procent, CDU/CDU jen 24.

Propad podpory strany kancléřky Angely Merkelové pak loni na jaře zastavil příchod pandemie, který v krizové situaci držel stranické preference kancléřské strany mezi 35 a 40 procenty. Taková čísla jsou ale od letošního února ta tam. Duo CDU/CSU se potýká s únavou Němců z pandemie a vládních omezení, doplácí na pomalý start očkování, aféry svých poslanců a teď zřejmě i na výběr volebního lídra.

V noci z pondělí na úterý se jím stal (teprve letos v lednu zvolený) předseda CDU Armin Laschet. S „odřenýma ušima“ ho vybralo stranické vedení, ale až po několikatýdenním souboji o nominaci s šéfem sesterské bavorské CSU Markusem Söderem. Ten je podle německých komentátorů charismatičtější, energičtější, ráznější a vlastně je opakem Laschetovy snahy o kontinuitu se stylem kancléřky Merkelové.

Stranické dostihy znechutily voliče?

Šéf CDU, který je premiérem v Severním Porýní-Vestfálsku, ale ukázal houževnatost a politické ambice a nominační závod vyhrál navzdory vnitrostranické kritice a nepříznivým číslům jeho osobní (ne)popularity. Daleko populárnější Söder nakonec v úterý uznal porážku a vyjádřil Laschetovi podporu. Zůstává otázkou, jestli taková situace vydrží až do voleb.

Podle čerstvého průzkumu agentury Forsa provedeného v pondělí a v úterý se totiž podpora CDU/CSU propadla během pár dní z 28 procent na pouhých 21. Naopak Zelení, kteří v pondělí oznámili kancléřskou nominaci své spolupředsedkyně Annaleny Baerbockové, si polepšili z 23 na 28 procent.

Z průzkumu Forsy vyplývá, že pouze jedna třetina dotázaných si myslí, že je Laschet pro CDU/CSU dobrá volba. Dvě třetiny lidí se naopak domnívají, že to pro unii znamená zhoršení šancí na volební úspěch. Takový názor má i na 67 procent voličů CDU a 90 procent voličů bavorské Söderovy CSU.

Mnohem lepší startovní pozici má Baerbocková. Kandidaturu čtyřicetileté energické politoložky hodnotí kladně 54 procent lidí. Výrazně vyšší podporu má přitom na západě než na východě země, kde ji kladně hodnotí jen 41 procent lidí. Negativně ji hodnotí zejména voliči Alternativy pro Německo, která se vůči Zeleným výrazně ideologicky vymezuje.

Spolupředsedkyně Zelených Baerbocková vede i mezi dosud oznámenými kancelářskými kandidáty. V čele spolkové vlády by ji preferovalo 32 procent lidí, zatímco kandidáta sociálních demokratů a spolkového ministra financí Olafa Scholze 15 procent a stejně tak i Armina Lascheta z CDU.

Méně dramatické změny v průzkumu pro Bild

Průzkum agentury Forsa proběhl v pondělí a v úterý, kdy se Laschet oficiálně stal kandidátem CDU/CSU. Na pokles preferencí unie proto mohl mít velký vliv i mediálně propíraný a protahovaný vnitrostranický zápas Lascheta se Söderem. Samotný vliv výsledku výběru kandidáta tudíž nelze jasně určit.

Méně dramatický obraz situace CDU/CSU navíc dává průzkum agentury Insa pro deník Bild z úterý. CDU/CSU v něm oslabila jen o jeden procentní bod a Zelení jen o jeden bod vzrostli. „Rozdíl mezi CDU/CSU a Zelenými se zmenšuje. Možné jsou obě vládní koalice: černo-zelená (CDU/CSU+Zelení) nebo semaforová (Zelení+SPD+FDP),“ cituje Bild ředitele agentury Insa Hermanna Binkerta.

Reklama

Doporučované