Hlavní obsah

Katalánsko chce zrušit monarchii. Madrid hrozí žalobou

Foto: Shutterstock.com

Pedro Sánchez kritizuje prosazení deklarace katalánského parlamentu o zrušení monarchie.

Reklama

I přes ztrátu absolutní většiny v parlamentu si katalánské separatistické strany dokázaly prosadit schválení deklarace. Ta usiluje o zrušení monarchie a zároveň odmítá názory krále Felipeho VI. a jeho intervence do konfliktu s Katalánskem. Premiér Sánchez tento akt označuje za nepřijatelný a hrozí žalobou.

Článek

Separatisté v katalánském parlamentu ve čtvrtek prosadili schválení deklarace vyzývající ke zrušení monarchie a odsuzující postoje krále Felipeho VI. Španělský premiér Pedro Sánchez deklaraci kritizoval a pohrozil právními kroky, informoval deník El Mundo.

Katalánské separatistické strany sice nedávno přišly o absolutní většinu v parlamentu, nejsilnější formace Společně za Katalánsko (JxCat) a Republikánská levice Katalánska (ERC) však rezoluci prosadily společně s levicovým uskupením barcelonské starostky Ady Colauové. Rezoluce odsuzuje „zaujetí postoje krále Felipeho VI. a jeho zásahy do katalánského konfliktu“. Požaduje rovněž zrušení instituce tak přebytečné a nedemokratické, jako je monarchie.

Král se během posledního roku od ilegálního katalánského referenda za samostatnost opakovaně vyslovil pro jednotu Španělska a jeho postoje kopírovaly stanoviska centrální vlády v Madridu rázně odmítající snahy o odtržení regionu.

Sánchez na čtvrteční večerní hlasování reagoval vzápětí. Rezoluci označil za „politicky nepřijatelnou“ a za „důsledek vychýlení separatistických skupin“. Vláda podle něho učiní právní kroky. Sánchez sice nespecifikoval jaké, podle španělských médií by však mohlo jít zřejmě o podnět k ústavnímu soudu.

Podobně již vlády v Madridu naložily s předchozími dokumenty schválenými katalánským parlamentem, které nabourávaly integritu španělského státu.

Reklama

Doporučované