Hlavní obsah

Katzelsdorfský zámeček ukazuje 3D model, povede k němu i turistická trasa

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Původní podobu loveckého Katzelsdorfského zámečku v Lednicko-valtickém areálu ode dneška přibližuje plastový trojrozměrný model, který dobrovolníci umístili vedle pozůstatků sedmnácté salety v areálu, který je památkou UNESCO.

Článek

Plastový model s odklápěcí střechou ale bude k vidění pouze týden, potom poslouží jako předloha pro bytelnější betonový model, řekl zakladatel spolku Daniel Lyčka.

„Z původních plánů jsme udělali vizualizaci a ta posloužila jako předloha pro 3D tisk tohoto modelu. Aby mohl být venku umístěný nastálo, bude potřeba trvanlivější materiál, který odolá vlivům počasí i vandalům. Proto bude nakonec odlitý z betonu, i když tam už nebude možná odklápěcí střecha, která nyní u plastového modelu umožňuje nahlédnout do interiéru zámečku,“ konstatoval Lyčka.

Pozůstatky zámečku, který v 50. letech vyhořel, byl stržen a zavezen sutinami a hlínou, odhalili dobrovolníci ve spolupráci Technickými službami města Valtice před rokem. Od té doby obnovili a vyčistili další část lesoparku, který zámeček obklopoval, čímž se například otevřel výhled na Pálavu. Vyčistili také vstup do sklepa pod zámečkem, kam budou letos v červnu umisťovat nové schody, a vyrobili 3D model.

„Přibyly tady také informační tabule v české a německé jazykové mutaci, přibyly i nějaké ukazatele a snad ještě letos v létě ve spolupráci s Klubem českých turistů vznikne nová trasa z Valtic na zámeček a dál buďto na Poštornou a Pohansko nebo přes les s Rendez-vous, tedy další saletě areálu,“ uvedl Lyčka.

Mezi salety, tedy drobné stavby roztroušené po celém areálu, patří například minaret, Janův hrad, Belvedér, kolonáda Reistna nebo zámeček Pohansko. Zachovalo se jich 16, sedmnáctý byl Katzelsdorfský zámeček, který přestál obě světové války. Po vybudování železné opony se ale ocitl v hraničním pásmu a byl pro běžné smrtelníky nedostupný. Sloužil jako skladiště a seník a na konci 50. let minulého století vyhořel.

Lednicko-valtický areál je jako krajinný celek o rozloze 300 čtverečních kilometrů zapsán na seznamu památek UNESCO. Jeho součástí jsou zámky Lednice a Valtice i další kulturní památky včetně 16 salet. Podobu dali areálu v 18. a 19. století Lichtenštejnové.

Reklama

Doporučované