Hlavní obsah

Kauza Tommy Robinson. Mučedník svobody slova a oběť politické korektnosti, nebo obyčejný rasista?

Kauza, která rozděluje nejen Británii. Je tenhle muž obětí politické korektnosti, nebo jenom rasista? V úterý od 20:30 na TV Seznam.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Kde končí svoboda slova a jak je přípustné referovat o projednávaných soudních kauzách? Nejen v Británii vyvolalo pozdvižení zatčení a následné uvěznění krajně pravicového aktivisty Tommyho Robinsona.

Článek

Možná i k vám doputoval na sociálních sítích hashtag #FreeTommy, Osvoboďte Tommyho. Často ho rozesílají ti, kdo netuší, že Tommy Robinson, vlastním jménem Stephen Yaxley-Lennon, byl už poněkolikáté pravomocně odsouzený. Stejní lidé nevědí, jak přísná pravidla platí pro novináře i laickou veřejnost ohledně informování o probíhajících soudních případech ve Spojeném království.

Není úplně jasné, čím Tommy Robinson, vlastním jménem Stephen Yaxley-Lennon, vlastně je. On sám se v současné době označuje za aktivistu a novináře. Podle Financial Times figuroval v obchodním rejstříku také jako instalatér a obchodník s realitami. Této etapy jeho života se týká zápis v trestním rejstříku pro hypoteční podvod. Ten není zdaleka jediným deliktem rodáka z Lutonu - zmínit je třeba rovněž rok ve vězení za napadení policisty nebo další pravomocné odsouzení za ilegální vstup na území Spojených států na cizí pas…

Robinson, známý také jako Andrew McMaster nebo Paul Harris, vstoupil do širšího povědomí v roce 2009, kdy byl spoluzakladatelem krajně pravicového sdružení English Defence League, EDL. Už předtím se angažoval v řadách British National Party, kterou někteří odborníci označují za fašistickou formaci.

Zajímavou fází Robinsonova života byla etapa mezi lety 2013-2014, kdy zanevřel na krajní pravici a naopak se po boku prestižního muslimského think-tanku Quilliam snažil upozorňovat na hrozbu nejen islámského, ale i krajně-pravicového radikalismu. Tehdy dokonce opakovaně zavítal do muslimské rodiny na halal večeři. Teď je ale tohle bráno jako chvilkové pominutí smyslů a Tommy Robinson je nezpochybnitelným předákem britského protimuslimského tažení. Charismatický pětatřicátník se přitom orientuje na sociální sítě, díky nimž se Angličan dokázal napojit i na krajně pravicové kruhy v USA. Není bez zajímavosti, že Robinson pobýval v minulosti také v Česku. Na pozvání Martina Konvičky a jeho Bloku proti islámu přijel v roce 2015 na pražské shromáždění k výročí 17. listopadu. Aktivista také figuruje ve zprávě o extremismu českého Ministerstva vnitra právě za rok 2015.

Foto: Jiří Hošek

Jak se vlastně tento chlapík ocitl ve vězení a dostal do ulic na demonstrace tisíce svých sympatizantů? Před rokem mu soudkyně Heather Nortonová udělila podmíněný trest za pohrdání soudem. Ještě před verdiktem poroty totiž Yaxley-Lennon alias Robinson označil čtveřici obžalovaných za „pedofilní muslimské násilníky”, čímž předjímal rozhodnutí justice. Soudkyně mu pohrozila, že jestli to udělá ještě jednou, půjde rovnou do vězení. A to se teď právě stalo… Způsob, jakým se Tommy Robinson choval před soudní budovou v Leedsu, kde natáčel ostře sledovaný proces s údajnými pachateli skupinového zneužívání mladistvých dívek pákistánským gangem, byl údajně rušením veřejného pořádku a předjímáním soudního rozhodnutí.

Celý příběh si v souvislostech můžete pustit v úterý 12. června od 20:30 na Televizi Seznam v pořadu Mapa Jiřího Hoška.

Jak naladit TV Seznam?

Reklama

Související témata:

Doporučované