Hlavní obsah

Když mě pan prezident požádá, vstoupím do politiky, říká Ovčáček

Rozhovor s Jiřím Ovčáčkem, mluvčím prezidenta, o jeho politických ambicích.

 

Reklama

Divácky úspěšné představení Ovčáček, čtveráček má v úterý derniéru. Jaký je doopravdy prezidentův tiskový mluvčí Jiří Ovčáček? V rozhovoru pro Seznam popisuje, že výsledkem jeho touhy dělat novinařinu jsou články v komunistickém tisku, za které se dnes stydí. Práci pro Miloše Zemana prý vykonává se stoprocentní loajalitou.

Článek

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček poprvé připustil, že by byl ochoten vstoupit do politiky – a to v případě, že by jej o to požádal přímo Miloš Zeman.

„Teď jste mi položila otázku, na kterou upřímně řečeno odpovím takto – to bych o tom velmi přemýšlel. Kdyby to bylo řečeno velmi vážně a byla to velmi vážná prosba, tak bych asi svoje rozhodnutí (nevstupovat do politiky) změnil,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Jiří Ovčáček je ve veřejném prostoru nepřehlédnutelnou figurou, která - podobně jako prezident - má buď zapřisáhlé odpůrce, nebo obdivovatele. Možná i proto vyvolává takový zájem derniéra divácky úspěšného kabaretu Ovčáček, čtveráček, jež bude v úterý 7. října živě přenášena v desítkách kin po celé republice.

Kdy se poprvé setkali Miloš Zeman a Jiří Ovčáček? Poslechněte si, za jakých okolností to bylo:

S Jiřím Ovčáčkem o médiích, etice i politických ambicích.

V rozhovoru pro Seznam Jiří Ovčáček mimo jiné prozradil, že ho baví způsob, s jakým prezident republiky hovoří s médii – včetně občasných vulgarit. Nadšeně vítal například Zemanovy výroky pro Český rozhlas, kde se prezident vyjadřoval k ruské opoziční hudební skupině Pussy Riot.

„Jiří Ovčáček je v tu chvíli (když prezident pronese nějaký kontroverzní výrok - pozn. red.) třeba krátkodobě překvapen, ale už přemýšlí, jak s tou informací bude pracovat... Víte co, v tu chvíli začnete přemýšlet, kdo se vám ozve první, co z toho novináři udělají..." řekl Ovčáček v rozhovoru.

Takové situace ho prý vysloveně baví, s tím, že bez nich by práce tiskového mluvčího byla nuda. „Já bych se strašlivě nudil, kdyby - a to vlastně pochválím novináře - kdyby stále nevymýšleli nové a nové kejkle proti panu prezidentovi."

V souvislosti s médii se Ovčáček vyjádřil i ke své kontroverzní minulosti novináře – v Haló novinách totiž publikoval články oslavující komunisty a za některé z nich se dnes stydí. Jsou to ty, které nesou titulky typu: „Pro dobrý výsledek musí KSČM bojovat jako o život. Vojtěch Filip jedná vždy férově. NATOvská okupace Prahy začne zítra."

„Samozřejmě, že za některé články se stydím. Proto jsem říkal, že jsou věci, na které nejsem pyšný. A bude mi to vždycky nějakým způsobem předhazováno v rozhovorech nebo psáno v mém životopisu. Ale na druhou stranu já jsem byl za tu práci rád, protože jsem vždycky chtěl dělat novinařinu. A to, jak jsem se dostal do Haló novin, je jednoduchý příběh. Prostě jsem si přečetl inzerát a přihlásil se na něj,“ prohlásil hradní mluvčí.

Záležitost s videonahrávkou je svinstvo, říká mluvčí Ovčáček o aféře Forejt.

Reklama

Související témata:

Doporučované