Hlavní obsah

Komentář: Na digitální soukromí zapomeňte. Neohlídal si ho ani nejbohatší muž světa

Miloš Čermák
Novinář, spolupracovník Seznam Zpráv
Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Jeff a MacKenzie Bezosovi na snímku z roku 2018, rok před rozvodem. Manželství trvalo 26 let.

Reklama

Kyberútok na miliardáře a šéfa Amazonu Jeffa Bezose měla spustit zpráva přímo od saúdskoarabského korunního prince Muhammada bin Salmána. Kauzu ze „supermiliardářského patra“ rozebírá v komentáři Miloš Čermák.

Článek

Odposlouchával saúdskoarabský princ nejbohatšího muže světa? Asi nejlepší komentář k tomu měl na Twitteru Scott Galloway, vysokoškolský učitel a byznysmen, který ironicky napsal: „Skvělí lidé na obou stranách.”

Tím by to mohlo být vyřízeno. Není nijak obří veřejný zájem na tom, aby zrovna tato kauza byla bezodkladně vyřešena. Jak Jeff Bezos, tak Muhammad bin Salmán jsou nepochybně lidmi, kteří se o sebe dokážou sami postarat. Svoje věci si takzvaně ohlídat. Veřejným zájmem je spíš to, abychom my dokázali „ohlídat” ty dva.

Bezos svou šikovnost prokázal už v kauze, která s touto byla spojená. Mimochodem od ní uplynul přesně rok. Připomeňme, že v lednu 2019 Bezos oznámil, že se s manželkou MacKenzie Bezosovou domluvili na přátelském rozvodu.

Prohlášení, které Bezos zveřejnil na Twitteru, znělo spíš jako vyznání lásky než zpráva o likvidaci partnerského svazku. Nicméně další informace dorazily vzápětí, to když jsme se dozvěděli, že pravou příčinou není „únava materiálu”, ale Bezosův nemanželský vztah.

A co víc, na veřejnost unikla telefonní konverzace, kterou zakladatel Amazonu vedl se svou milenkou, bývalou televizní moderátorkou a podnikatelkou. A navíc se ukázalo, že bulvární supermarketový list National Enquirer disponuje i fotkami nahého Bezose, včetně jeho přirození, které měl ženě údajně sám posílat.

Miliardář obvinil bulvár z vydírání a svou partii nakonec sehrál skvěle. Což dokazuje to, že se zaprvé během hladkého rozvodu žádná špína neprala, Bezos zůstal nejbohatším člověkem světa (a jeho bývalá manželka se s odhadovaným majetkem 36,8 miliardy dolarů stala třetí nejbohatší ženou světa, jež má víc peněz než například Elon Musk) a jeho obraz u veřejnosti zůstal téměř neposkvrněn.

No a zadruhé, že fotografie jeho penisu jsme nikdy neviděli. V době, kdy technologie zmizíkují naše soukromí a nic se neutají, je to skoro zázrak. Dokazuje to, že mít peníze je i v digitální éře k nezaplacení, s nadsázkou řečeno.

Bezos nepochybně vynaložil nemalé prostředky nejen na své PR, ale také na vyšetření toho, jak k úniku jeho dat mohlo dojít. Čímž se dostáváme do současnosti. Jak před pár dny zveřejnil deník The Guardian, za odposlechem Bezose může být saúdskoarabský princ.

Zapadá to do sebe i proto, že k napadení telefonu mělo dojít v době, kdy princ bin Salmán údajně plánoval vraždu novináře Džamála Chášakdžího, mimo jiné sloupkaře deníku The Washington Post. Tyto noviny Jeff Bezos vlastní.

Je to zamotané a složité a v dalších dnech se zřejmě budeme dozvídat další detaily. Anebo se je nikdy nedozvíme, podobně jako jsme neviděli fotografie Bezosova přirození. Jak už jsem napsal, pohybujeme se v „supermiliardářském patře”, které se vymyká představivosti nás smrtelníků a které se o sebe dokáže samo postarat.

Plyne z této aféry něco obecnějšího pro nás ostatní? Možná dvě věci. Zaprvé to, že když si telefon nedokáže uhlídat ani jeden z nejmocnějších lidí planety, je asi úsilí nás ostatních v tomto směru předem marné.

Mimochodem, aplikací, kterou měli saúdskoarabští technologičtí mágové „hacknout”, je WhatsApp, považovaný i českými miliardáři za jednu z nejbezpečnějších. Sám ji nepoužívám, ale když jsem před lety dělal rozhovor s jedním z nejbohatších Čechů, odmítal se mnou komunikovat jinak než právě přes WhatsApp.

Docela by mě zajímalo, co tomu říká teď.

A druhé ponaučení: když už nedokážeme uhlídat svá data a své soukromí, nezbude nám asi nic jiného než dávat pozor aspoň na sebe a na své chování. Ale to jde těžko, jak rovněž dokazuje Jeff Bezos.

Stejný mozek, který vymyslí a vybuduje obří firmu, která doslova a bez nadsázky přepíše pravidla globálního byznysu, dostane pozdě v noci nápad, že se vyfotí bez kalhot. A bez trenýrek. A nejen to, považuje tenhle nápad za tak dobrý, že ho rovnou zrealizuje.

Noční lahev alkoholu a mužské hormony dokážou porazit mozek nejúspěšnějšího byznysmena. Jak se mají s digitálním světem s přepsanými pravidly potýkat nebohé průměrné mozky nás ostatních?

V angličtině pro tenhle druh fotografií existuje poměrně zavedený, lehce vulgární výraz „dickpic“, v souvislosti s Bezosem se objevil termín „podpásové selfie“. Zní hezky dvojsmyslně a třeba se uchytí. My v Česku bychom pak těmto fotkám mohli říkat „podpásovky“.

V této kauze podpásovek bylo nepochybně spousta. Je v ní všechno: velký byznys a ta nejvyšší politika, se vším pokrytectvím, které přinášejí. Hodně bude i námětů k přemýšlení: třeba o tom, jak je ochráněn telefon Donalda Trumpa, vášnivého uživatele Twitteru.

O našich telefonech vůbec nemluvme, to už dávno není téma. Ano, můžeme být lehce sentimentální za dávno neexistující věc, které se kdysi říkalo soukromí. A může nás aspoň malinko uklidňovat vědomí, že Jeff Bezos patří k těm, kterým soukromí lidí bylo vždycky ukradené a kteří na jeho demontáži postavili svůj byznys.

Reklama

Doporučované