Hlavní obsah

Konec jednorázových plastů. Státy EU formálně schválily novou směrnici

Státy nyní mají maximálně dva roky na převedení pravidel do vlastních zákonů.Video: Klára Mališová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Členské země Evropské unie formálně potvrdily novou směrnici zakazující jednorázové výrobky z plastu. Opatření se týká plastových výrobků, k nimž existují ekologičtější alternativy. Státy se rovněž dohodly na efektivnějším využívání recyklovaného plastu k výrobě nových lahví.

Článek

Rozhodnutí členských zemí, které je završením celého legislativního procesu, v úterý oznámila v tiskové zprávě Rada EU. Nová směrnice zakazuje plastové výrobky na jedno použití. Jde například o brčka, plastové nádobí, tyčinky do uší či polystyrenové obaly na potraviny. Týká se ale i úchytů k nafukovacím balonkům, hrnků na nápoje k okamžité spotřebě a dalších plastových produktů, které mohou přispívat ke znečištění takzvanými mikroplasty.

Hlavním cílem nařízení je snížit množství plastového odpadu. Nové předpisy jsou rovněž namířeny proti filtrům v tabákových výrobcích, které taktéž obsahují plasty. Takové cigarety budou na krabičkách upozorňovat kuřáky, že pokud filtr odhodí jinam než do koše, uškodí tím životnímu prostředí.

Členské státy mají nyní nejvýše dva roky na převedení nových pravidel do svých vlastních zákonů. Zároveň se dohodly, že do roku 2029 by mělo být devadesát procent lahví vyrobeno z recyklovaného plastu. Do roku 2025 budou tyto lahve muset obsahovat alespoň 25 procent recyklovaného plastu, do roku 2030 by měl tento poměr vzrůst na 30 procent.

Země mají podle nařízení rovněž přijmout kroky, jimiž výrazně sníží užívání plastových obalů na potraviny a nápoje, pro něž zatím neexistují náhradní obaly.

Reklama

Doporučované