Hlavní obsah

Konec nepohodlným sedačkám a příkrým schůdkům. Na Moravě si jako první v republice koupí za miliardy vlastní vlaky

Na tratě v okolí Brna mají vyrazit nové moderní vlaky, pořídit si je chce přímo kraj, což je v Česku nevídané řešení.

 

Reklama

Cestování vlakem na jižní Moravě může být už brzy pohodlnější. Vedení kraje totiž usiluje o novinku. Jako první region v republice chce koupit vlastní vlaky. K pořízení 36 vlakových souprav má pomoci pět a půl miliardy z Evropské unie. Podle informací Seznam Zpráv je ojedinělý projekt velmi blízko uskutečnění.

Článek

Několikrát za hodinu přijíždějí na hlavní nádraží v Brně vlaky regionálních linek. Podle cestujících některé soupravy Českých drah nestačí současným nárokům, špatně se do nich nastupuje a jsou špinavé. To se však může změnit. Na linkách S2 a S3, které zajíždí například do Tišnova, Břeclavi nebo Blanska, se mohou už od roku 2020 objevit soupravy vlastněné krajem.

Jeho vedení má totiž blízko k nákupu 36 vlakových jednotek za 6,5 miliardy korun. Většinu potřebných peněz má pokrýt dotace z Evropské unie, kraj si na vlaky také půjčí miliardu. „Jsme rádi, že jsme před Vánoci dostali souhlas z Ministerstva dopravy. Teď posílají projekt na schválení do Bruselu,” sdělil jihomoravský hejtman Bohumil Šimek.

Na jižní Moravě doposud vlastní i provozují vlaky České dráhy, s krajem mají uzavřenou smlouvu do konce roku 2019. „Do modernizací našich souprav jsme vložili desítky miliard. Pokud budou kraje chtít nově linky soutěžit, jsme připraveni se těchto soutěží účastnit,” sdělila za České dráhy Radka Pistoriusová.

Reklama

Doporučované