Hlavní obsah

Kopřivnice se chystá opravit část zříceniny hradu Šostýn

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Město Kopřivnice na Novojičínsku se chystá opravit část zříceniny hradu Šostýn. Suterénní zeď bývalého paláce hradu je popraskaná a místy z ní vypadaly kameny.

Článek

„Předpokládané náklady na opravu přesahují 600 000 korun, město už podalo žádost o dotaci z Havarijního programu ministerstva kultury,“ sdělila Lucie Macháčková z kopřivnické radnice.

Uvedla, že stav památky ze 13. století není dobrý. Lidé ji mohou navštěvovat jen na vlastní nebezpečí. „Torza zdí hradu Šostýna byla v minulosti opravována již několikrát. Předmětná část je vysoká 3,6 metru a dlouhá zhruba pět metrů. Zdivo je zejména v horní části vyboulené a jeho spáry jsou značně popraskány. Místy došlo i k vypadnutí celých kamenů,“ popsala Macháčková.

Stav hradu úřad konzultoval s památkáři a zeď posoudil statik. „V roce 2019 byla na základě pokynů statika odstraněna lípa, jejíž kořeny zeď narušovaly. V dalším roce byla zpracována projektová dokumentace na opravu, která je podkladem pro žádost o dotaci,“ uvedl vedoucí městského odboru školství, kultury a sportu Břetislav Orlík.

Reklama

Doporučované