Hlavní obsah

Bez vakcíny nebudete vojáci. Americká armáda začne propouštět neočkované

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Aplikaci vakcíny proti koronaviru odmítlo více než 3 300 vojáků americké armády.

Reklama

Vojáci, kteří odmítli povinné očkování proti covidu-19, musí pryč. Ve středu o tom rozhodla armáda Spojených států amerických, propouštění zahájí okamžitě. Považuje to za zásadní kvůli udržení bojové připravenosti jednotek.

Článek

Očkování proti covidu-19 po všech členech ozbrojených sil začalo americké ministerstvo obrany vyžadovat již loni v létě. Některé složky jako letectvo nebo námořnictvo již aktivní vojáky i personál ve výcvikových táborech, kteří odmítli vakcinaci podstoupit, propustily. Armáda dosud zůstávala stranou a jako hraniční termín pro naočkování stanovila 15. prosinec 2021.

Ve středu se ale situace změnila a armáda oznámila, že okamžitě zahájí propouštění vojáků, kteří vakcínu odmítli. Podle prohlášení se rozkaz vztahuje jak na běžné armádní vojáky, tak i na armádní zálohy v aktivní službě a kadety. Vyhnout se propuštění mohou pouze ti se schválenou náboženskou či lékařskou výjimkou a ti, kteří čekají na její schválení.

„Připravenost armády závisí na vojácích, kteří jsou připraveni k tréninku, k nasazení, k boji a k vyhrávání válek našeho národa,“ cituje agentura Reuters armádní tajemnici Christine Wormuthovou. „Neočkovaní vojáci pro vojenské složky představují riziko a připravenost ohrožují.“

Ke konci ledna tohoto roku armáda informovala, že valná většina z jejích řad již obdržela alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19. Aplikaci látky nicméně odmítlo více než 3 300 lidí.

Armádní web uvádí, že 3 073 vojáků již dostalo oficiální písemné napomenutí. To podle agentury AP naznačuje, že jsou součástí disciplinárního řízení a někteří z nich by mohli být mezi prvními, kteří budou propuštěni.

Armáda je jednou ze šesti složek ozbrojených sil Spojených států. Další jsou námořnictvo, letectvo, námořní pěchota, vesmírné síly a pobřežní stráž.

Reklama

Doporučované