Hlavní obsah

Izrael vstupuje do páté vlny covidu. „Čeká nás skokový růst,“ řekl premiér

Foto: ČTK

Naftali Bennett o omikronu říká, „že za dva tří týdny, možná dříve, budeme svědky skokového růstu případů a pak už nebude žádných pochyb“.

Reklama

Izraelský premiér Naftali Bennett dnes řekl na tiskové konferenci, že v Izraeli začíná pátá vlna koronaviru.

Článek

Ujistil, že vláda dělá veškerá možná opatření, než se zemí rozšíří varianta omikron. Apeloval na občany, aby nechali očkovat sebe i své děti a aby ti, kdo mohou, pracovali z domova.

„Myslím, že za dva tří týdny, možná dříve, budeme svědky skokového růstu případů a pak už nebude žádných pochyb,“ řekl Bennett. Během této doby je podle něj rozhodující, aby bylo očkováno co nejvíc lidí, zejména dětí.

„Dětské vakcíny jsou bezpečné a odpovědnost za očkování dětí je na rodičích. Neponechejte své děti na pospas omikronu. Každá hodina čekání je promarněná hodina. Děti budou plně chráněné čtyři až pět týdnů po podání první dávky. Když budete čekat, až nás vlna zasáhne, bude pozdě,“ řekl Bennett.

Obrátil se také na zaměstnavatele a vyzval je, aby své zaměstnance nechali pracovat z domova.

Dětské vakcíny jsou bezpečné a odpovědnost za očkování dětí je na rodičích. Neponechejte své děti napospas omikronu.
Naftali Bennett, izraelský premiér

V Izraeli bylo dnes potvrzeno dalších 40 případů omikronu, dohromady je jich v zemi 175 a prověřuje se 380 podezření. Nejvíc případů - 113 - je mezi lidmi, kteří se vrátili z cest. Ministerstvo zdravotnictví také oznámilo, že 122 lidí nakažených omikronem bylo „plně chráněno“, což je termín používaný pro lidi s dokončenou vakcinací, s třetí dávkou nebo pro ty, kdo se zotavili z covidu-19.

Do karantény muselo devět poslanců, protože byli v kontaktu s nositelem varianty omikron. Celá budova parlamentu je nyní pod zpřísněným režimem, nekonají se konference, nesmí se do tělocvičny ani jíst v restauraci. Počet lidí v jednací místnosti Knesetu je omezený.

Ve více než devítimilionovém Izraeli je plně očkováno přes 5,8 milionu lidí a více než čtyři miliony už dostaly také třetí dávku vakcíny. Koronavirus se od začátku epidemie potvrdil u 1,3 milionu lidí a 8232 pacientů zemřelo na covid-19.

Reklama

Doporučované