Hlavní obsah

Kde sehnat lůžko JIP? Lékař bojoval i o život mladé ženy, jíž covid napadl srdce

Reportáž z nemocnice v moravském Kyjově, kterou na podzim příval pacientů s covidem přinutil jako první v zemi vyhlásit stav postižení.Video: Vojtěch Gibiš, Televize Seznam

 

Reklama

Podruhé za tři čtvrtě roku jim jejich ARO nestačí. Nakažených v kritickém stavu mají dvaapůlkrát víc, než je běžná kapacita. V rámci série Televize Seznam Do posledního dechu jsme natáčeli v kyjovské nemocnici.

Článek

„Takže já nevím, co mu je. Musíme to zjistit. Dřív, než ho někam pošleme, tak musíme zjistit, kam ho vlastně máme poslat,“ říká během oblékání chirurgického pláště primář ARO Jiří Vyhnal.

Je před půlnocí. Na jednom z oddělení kyjovské nemocnice začal kolabovat pacient po zákroku. Primář Vyhnal ho jde intubovat. Pak se spolu s kolegy na CT pokouší zjistit, co muži je. Lůžko s pacientem projíždí „prstencem“ počítačové tomografie. Vyhnal má podezření, že muž zkolaboval kvůli mrtvici.

„Pravá bazilární tepna je uzavřená…“ pokyvuje před monitorem hlavou, když vidí s kolegyní z radiologie výsledky skenu mozku. Podezření na cévní mozkovou příhodu se bohužel potvrzuje. Vyhnal tak jde do své kanceláře shánět lůžko intenzivní péče. „Po podání kontrastní látky se ukázal závěr bazilární tepny,“ vysvětluje reportérovi Televize Seznam, když kráčí po půlnoci temnou chodbou kyjovské nemocnice.

I tohle je jeden z problémů pandemie. Na kyjovském ARO je totiž poslední volná postel, jenže mezi covidovými pacienty. A tenhle covid nemá, takže dávat ho mezi ně by nebyl dobrý nápad…

Normálně má kyjovské ARO šest lůžek. Už na jaře se museli stěhovat a kapacitu nafouknout. Nyní mají místo šesti čtrnáct lůžek. Ze třinácti covidových pacientů měli ve středu 11 neočkovaných. Jeden ze dvou očkovaných seniorů měl jít na třetí dávku, ale už to nestihl. Všichni tu bojují o život na umělém plicním ventilátoru.

„Covid je prostě devastující onemocnění, které se netýká jen plic, ale v podstatě všech orgánových systémů. A ti lidé mají spoustu komplikací ve spojitosti s covidem. Dlouhodobá intenzivní péče je vždycky něco za něco. Ten plicní ventilátor pacientovi v podstatě neléčí tu plíci, ale má naopak potenciál tu plíci zničit. Plicní ventilátor dává pacientovi jen čas, aby se vlastními silami uzdravil,“ říká Vyhnal navlečený do několika vrstev ochrany uvnitř ARO.

Tady na anesteziologicko-resuscitačním oddělení končí teď ve velké většině neočkovaní lidé. Vyhnal tu léčí seniory, obézní, ale i mladé lidi. „Nedávno jsem byl ve službě svědkem velmi těžkého průběhu covidu u mladé ženy, covid napadl její srdce. Snažili jsme se ji nějakým způsobem stabilizovat, což se povedlo. Pak ji čekal transport do Brna na mimotělní oběh. Ale byla to doposud zdravá žena bez jakýchkoliv rizikových faktorů. Matka několika dětí. Jsou to takové zvláštní situace a to na člověka z pohledu emocí dopadá asi nejvíc.“

Primář Jiří Vyhnal tak všechny nabádá, ať se nechají očkovat. „Měli bychom ty lidi pozitivně motivovat,“ říká Televizi Seznam uvnitř ARO, když provádí vizitu pacientů. S kolegy by už hlavně nechtěl zažít další zbytečnou vlnu…

Reklama

Doporučované