Hlavní obsah

Babišovo ANO drtí konkurenci koronaviru navzdory. ČSSD přetáhla voliče Pirátům

Foto: facebook.com/AndrejBabis/

První ANO s obřím náskokem. Na druhém místě skončila ODS se 14 procenty a za nimi Piráti s 13,5 procenta.

Reklama

aktualizováno •

První průzkum volebních preferencí, který zachytil názory lidí i po vyhlášení nouzového stavu kvůli koronaviru, ukázal na růst podpory hnutí ANO premiéra Andreje Babiše.

Článek

Boj proti koronaviru přidává Andreji Babišovi nové voliče. Podle volebního modelu společnosti Kantar CZ pro Českou televizi, který jako první zahrnul i období tvrdých omezujících opatření po vyhlášení nouzového stavu, stoupla podpora hnutí ANO na rekordních 34,5 procenta.

Oproti předchozímu průzkumu z března si ANO připsalo 3,5 procentního bodu.

„Současný zisk 34,5 procenta je nejvyšší za posledních šest let,“ řekl k výsledku ANO analytik Kantar CZ Pavel Ranocha ve vysílání ČT24.

Podle něj lidé hodnotí aktivitu vlády proti šíření koronaviru poměrně dobře. V průzkumech to pak pomáhá silnější vládní koaliční straně.

K hnutí ANO se během března přiklonila část dřívějších příznivců komunistů, ČSSD, SPD a také nevoliči.

Foto: Česká televize, Seznam Zprávy

Volební model Kantar CZ pro Českou televizi.

V posledních volbách do Poslanecké sněmovny v říjnu 2017 dostalo ANO 29,6 procenta platných hlasů. Příští volby se mají uskutečnit na podzim 2021.

Na druhém místě v průzkumu skončila ODS se 14 procenty.

Třetí Piráti oproti březnu ztratili dva procentní body a klesli na 13,5 procenta. „Tato ztráta jde tentokrát jednoznačně za vládními stranami, a to zejména k ČSSD,“ uvedl Ranocha. Jde podle něj o voliče, kteří oceňují působení šéfa ČSSD a ministra Jana Hamáčka a jeho schopnost srozumitelně vysvětlovat vládní nařízení a další kroky vlády.

ČSSD by podle průzkumu volilo šest procent lidí.

Přes pětiprocentní hranici, která je potřebná pro vstup do Poslanecké sněmovny, by se dostala SPD, a také komunisté, Starostové a TOP 09. Lidovcům v průzkumu vyšlo 4,5 procenta.

Mimořádné podmínky se nejspíš podepsaly také na obecném hodnocení politické situace. Jako dobrou nebo velmi dobrou ji dlouhodobě hodnotí kolem 30 procent respondentů, nyní výzkum naměřil dvojnásobek.

Foto: Česká televize, Seznam Zprávy

Hodnocení politické situace podle průzkumu Kantar CZ.

„Vysvětlujeme si to zejména tím, že lidé oceňují, když naše politická reprezentace je schopná v téhle nelehké době odložit nějakou vzájemnou nevraživost a spolupracovat na tom, abychom z krize vyšli co nejlépe a abychom ji zvládli,“ řekl k tomu analytik Ranocha.

Reklama

Doporučované