Hlavní obsah

Koronavirus překazil oslavy i v rodišti parašutisty Kubiše

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Dolní Vilémovice na Třebíčsku s rodným domem parašutisty Jana Kubiše nebudou letos pořádat veřejné oslavy připomínající 75. výročí konce druhé světové války.

Článek

Zřejmě nebudou ani připomínky úmrtí či narození Kubiše, který spolu s Jozefem Gabčíkem v roce 1942 úspěšně zaútočil na třetího muže nacistické říše Reinharda Heydricha. Výročí Kubišova úmrtí i narození připadají na červen. ČTK to řekla správkyně rodného domu Julie Fňukalová. Oslavy překazila koronavirová infekce, která ovlivnila i návštěvnost domu. Loni si ho do obce s asi 400 obyvateli přišlo prohlédnout 1218 lidí.

Jejich dobrovolné vstupné slouží k údržbě Kubišova rodného domu, který byl po rozsáhlé rekonstrukci zpřístupněný v roce 2013. „Teď už po těch letech je třeba i něco opravit, ale jsou to drobnosti. Budeme opravovat jednu ze stěn, která vlhne. Jsou to staré polohliněné zdi, tak to trpí,“ řekla Fňukalová. Opravy podle ní většinou dělají místní jako dobrovolníci.

Dům je připravený přijímat návštěvníky, ale jen jednotlivce či dvojice. Větší skupiny, které se v posledních týdnech na prohlídku ptaly, musela Fňukalová odmítnout. „Loni touhle dobou už byla návštěvnost dobrá, většinou se u nás zastavují cyklisté. Chodí lidé, kteří se o válečné téma víc zajímají, těší mě, že je to i dost mladších lidí,“ řekla.

S provozem domu je spokojená i bývalá starostka obce Jitka Hanáková, která obnovu památky na Kubiše před lety prosadila. Návštěvnost okolo 1200 lidí si podle ní dům drží každoročně. „Jsem za to ráda, že se to pořád vyhledává. Je to totiž tak silné téma, že to vždycky bude mít svoje fanoušky. Vždycky přivede tatínek synka, protože mu to chce ukázat. Rozhodně se tam o návštěvnost nebojím, není to, jako když se okouká nějaká atrakce typu věže, rozhledny, kde už všichni byli a nikomu se tam znovu nechce,“ řekla Hanáková.

Lidí, kteří se osobně s Kubišem setkali, už podle ní mnoho nežije. „O jedné paní vím, ale už je na tom zdravotně hodně špatně, kdysi jsem s ní mluvila,“ řekla Hanáková. Na Kubiše má podle ní vzpomínku z dětství. „Pamatuje si, že k nim tenkrát přišel, zaťukal na okno. Maminka se úplně vyděsila, viděla tam muže v klobouku a vyhrnutým límcem u kabátu a jenom řekla ‚ježíšikriste, to je Kubiš, utíkej pro tatínka‘. Pak už ji ale zahnali spát,“ řekla Hanáková.

I když to odporovalo pravidlům, která parašutisté měli dodržovat, Kubiš se po vysazení v protektorátu do rodné obce podíval. „Věřím tomu, že rodiče asi neviděl, ale sešel se s bratrem Jaroslavem,“ řekla Hanáková.

Jan Kubiš (1913-1942) rozšířil za druhé světové války řady Čechoslováků v britské armádě. Jako člen skupiny Anthropoid se dostal zpět do protektorátu. Po atentátu na Reinharda Heydricha se s dalšími muži ukryl v kryptě kostela v Resslově ulici v Praze. Po útoku oddílů SS a gestapa byl 18. června 1942 zabit.

Reklama

Doporučované