Hlavní obsah
Online

V Rakousku poprvé přibylo víc než 9000 nakažených koronavirem

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět

- Spojené státy nyní registrují nejvyšší průměrné denní přírůstky od letošního jara, kdy se objevil první výskyt nákazy ve státu Washington. Jen za včerejšek se potvrdilo rekordních 140 tisíc nových případů nákazy koronavirem, za posledních deset dní země ohlásila asi milion případů. Podle webu covidexitstrategy.org se koronavirus nekontrolovatelně šíří takřka všemi americkými státy. Americká média informují také o nových infekcích v Bílém domě.

- Naproti tomu Latinská Amerika až na výjimky eviduje zlepšení epidemické situace. Podle agentury Reuters to řekl zástupce šéfa Panamerické organizace (PAHO) Jarbas Barbosa. Podle něj eviduje stálý pokles Střední Amerika a koronavirové křivky zploštily i Chile, Paraguay či Uruguay, zlepšení je znát i v Argentině či Brazílii.

- Denní přírůstek nákaz koronavirem v Rakousku poprvé překročil hranici 9000. V Rakousku, které má asi 8,9 milionu obyvatel, se od počátku epidemie nákaza koronavirem prokázala již u více než 181 000 lidí. Za posledních 24 hodin přitom přibylo dalších 9262 potvrzených případů infekce. S covidem-19 zemřelo za posledních 24 hodin v Rakousku 44 pacientů. Bilance mrtvých tak vzrostla na 1608, vyléčilo se 107 876 osob.

Zahraniční dění jsme sledovali i včera:

  • Zelenskyj vzkázal z nemocnice, že se cítí dobře

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který v pondělí informoval, že má pozitivní test na koronavirus, byl hospitalizován, informuje ukrajinská agentura Unian. V nemocnici je i šéf jeho kanceláře.

    Zelenskyj v průběhu dneška na videonahrávce dvakrát vystoupil před občany. Posazen před ukrajinskou vlajkou prohlásil, že se cítí dobře a že vláda funguje normálně i bez jeho přítomnosti, uvedla agentura Reuters. Zelenského kancelář vydala rovněž prohlášení, podle nějž se prezident odebral do nemocnice především proto, aby se izoloval od ostatních a svou nemocí nikoho neohrožoval.

  • JAR otevírá hranice cizincům, byť přibývá nakažených koronavirem

    Jihoafrická republika otevírá znovu své hranice pro cizince ze všech států. Cestovatelé musejí jen doložit negativní test na koronavirus. Informuje o tom dnes agentura AP s odvoláním na prezidenta Cyrila Ramaphosu. Pretoria se tak snaží podpořit turismus, byť v zemi pomalu přibývá nakažených. JAR se v době uzavírání hranic kvůli pandemii stává jednou z nejotevřenějších zemí vůči cizincům.

  • Slovinsko na dva týdny zpřísní koronavirovou uzávěru

    Ve snaze zpomalit šíření koronavirové nákazy zpřísní Slovinsko na dva týdny podmínky uzávěry. Od pátku se budou moci stýkat pouze členové jedné rodiny či domácnosti, zastaví se veřejná doprava a obchody a služby od pondělka omezí fungování na minimum. S odvoláním na prohlášení ministra vnitra Aleše Hojse o tom ve čtvrtek informovala agentura Hina.

  • Praha vytvoří komisi pro řešení ekonomických problémů

    Praha zřídí komisi, která se bude zabývat ekonomikou v hlavním městě, zejména dopady koronavirové krize na strukturu podnikatelského sektoru. Má také navrhovat řešení nynější situace, kdy byla velká část podnikatelů postižena vládními opatřeními a výpadkem turismu. Rozhodli o tom dnes zastupitelé. Praha se také připojila k výzvě státu, aby kompenzoval krajům a hlavnímu městu výpadky z daňových příjmů vzniklé nebo hrozící v důsledku rozhodnutí vlády.

  • Ochota nechat se očkovat v Německu klesá

    ARD se v pravidelném průzkumu dotazovala také na názor Němců na pandemii a boj proti ní. Zjistila přitom, že jejich ochota nechat se očkovat proti covidu-19 klesá. Nyní by si vakcínu nechalo „určitě“ dát jen 37 procent respondentů. V srpnu to bylo ještě 44 procent. „Pravděpodobně“ by se nechalo ale očkovat dalších 34 procent dotázaných. Zcela odmítá vakcínu proti covidu-19 jen 15 procent respondentů.

  • Německá vláda je v době pandemie rekordně oblíbená

    Německá vláda a její předsedkyně Angela Merkelová jsou navzdory plošné karanténě, jejíž pravidla musí nyní Němci dodržovat, rekordně oblíbené. Spokojenost s prací kancléřky vyjádřilo v průzkumu veřejnoprávní stanice ARD 74 procent dotázaných. To je nejvyšší hodnota v tomto volebním období, informovala dnes agentura DPA. S prací celé koaliční vlády křesťanských a sociálních demokratů, které Merkelová předsedá, je spokojeno podle sondáže 67 procent dotázaných. To je podle DPA její dosavadní rekord.

    Nejvyšších hodnot své oblíbenosti dosáhli ministři zdravotnictví Jens Spahn, financí Olaf Scholz i hospodářství Peter Altmaier. Všichni tři přitom patří k hlavním aktérům koronavirové krize, upozornila DPA. Do preferencí menšího koaličního partnera, sociální demokracie (SPD), se ale spokojenost s vládou příliš nepromítla. Pokud by se v neděli konaly v Německu parlamentní volby, dostala by SPD jen 15 procent hlasů. Konzervativní unie CDU/CSU by jich získala 36 procent. Před sociálními demokraty by skončili zelení s 20 procenty hlasů.

  • Francie o 14 dní prodloužila stávající omezení proti koronaviru

    Nárůst nových případů koronaviru ve Francii už týden zpomaluje, vrchol epidemie v nemocnicích se však podle premiéra Jeana Castexe očekává na začátku příštího týdne. Omezení pohybu a zavření obchodů zůstane v platnosti v současné podobě ještě nejméně dalších 14 dní, řekl premiér na tiskové konferenci.

    Premiér Castex také uvedl, že čtvrtina všech úmrtí v zemi má spojitost s koronavirem. Tento poměr je zřejmě podobný i v Česku, jak vyplývá ze statistik pitev provedených na Ústavu soudního lékařství v brněnské Fakultní nemocnici u svaté Anny, o kterých hovořil jeho přednosta Tomáš Vojtíšek v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

  • Itálie má bezmála 38 000 nových případů koronaviru

    Itálie za posledních 24 hodin zaregistrovala 37 978 potvrzených případů nákazy koronavirem. S covidem-19 zemřelo dalších 636 pacientů, což je nejvíce od 6. dubna, informoval s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví deník Corriere della Sera.

    Podobně jako na jaře je nejhůře zasaženým regionem Lombardie s finančním centrem Milánem, která dnes oznámila 9291 nových případů. Koronavirem se celkem v Itálii, kde žije 60 milionů obyvatel, od prvního potvrzeného případu v únoru nakazilo přes milion lidí. Na komplikace spojené s covidem-19 jich zemřelo 43 589.

  • Europol varoval před zločinci, kteří využívají pandemie covidu-19

    Policejní organizace Europol varovala, že pandemie covidu-19 má značný vliv na proměny organizované trestné činnosti i terorismu a může tyto oblasti kriminality na dlouhou dobu změnit. Zločinecké skupiny se podle zprávy unijní agentury zaměřily například na falšování zdravotnických pomůcek, své aktivity také přesouvají čím dál více do on-line prostředí. V uplynulých osmi měsících pandemie zločinci podle šéfky Europolu Catherine De Bolleové využívali nejistoty a změn a identifikovali příležitosti k nové trestné činnosti, kterých se posléze chopili.

    Organizované skupiny podle Europolu začaly mimo jiné falšovat léky či vyrábět neúčinné ochranné obleky. Podvody a vydírání se kvůli plošným uzávěrám v mnoha státech začaly přesouvat na internet, terčem kybernetických útoků se často stávají zdravotnická zařízení. Znepokojivý je podle agentury vývoj v oblasti zneužívání dětí, které tráví v době pandemie mnohem více času na internetu, kde se stávají oběťmi sexuálních predátorů.

  • Fauci: Plošný lockown nebude v USA nejspíš nutný

    Člen krizového štábu Bílého domu pro boj s koronavirem Anthony Fauci ve čtvrtek v rozhovoru s televizí ABC prohlásil, že se Spojeným státům pravděpodobně podaří odrazit novou vlnu pandemie i bez plošného zpřísňování restrikcí na úrovni celých USA, k němuž podle něj stejně chybí politická vůle. „Pomoc je skutečně na cestě (…) Přijíždí sem kavalerie. Vakcíny budou mít zásadní pozitivní dopad,“ řekl expert, který se v minulosti často rozcházel s postoji Trumpa a jeho týmu ohledně strategie pro boj s nákazou. Podle Fauciho bude účinná vakcína k dispozici široké americké veřejnosti v dubnu či květnu.

  • Katalánsko prodloužilo o deset dní uzavírku restaurací a divadel

    Katalánská vláda ve čtvrtek rozhodla, že o deset dní prodlouží povinnou uzavírku barů, restaurací, posiloven, divadel a dalších zařízení. Informuje o tom dnes španělský tisk. Výjimku mají maséři a estetická centra, jež mohou otevřít tento pátek. Od 23. listopadu má v Katalánsku začít postupná obnova uzavřených podnikatelských aktivit.

  • V Polsku přibylo asi 22 700 lidí s koronavirem, také exprezident

    Ve zhruba 38milionovém Polsku za poslední den přibylo 22 683 nových případů koronavirové infekce, informuje ministerstvo zdravotnictví. Zemřelo dalších 275 pacientů s covidem-19. Mezi nakaženými je i bývalý prezident Bronisław Komorowski, píše internetový portál onet.pl.

    Poslední údaj o nově nakažených je o 4460 nižší než před týdnem. Nejvíce nových případů připadá na Slezské vojvodství u hranic s Moravskoslezským krajem a na Velkopolské vojvodství. Celková smrtelná bilance činí 9080, od začátku pandemie se nakazilo skoro 641 500 lidí. Přibývá pacientů s covidem-19 v nemocnicích, k dnešku jich tam leží skoro 21 900, což je doposud nejvíce, uvádí internetový portál listu Rzeczpospolita.

  • V Německu začala odpovídat na dopisy dětí vánoční pošta

    Na poštovní úřad v braniborské obci Himmelpfort (Nebeská brána) se po roce vrátil Weihnachtsmann (Vánoční muž), což je jedna z německých obdob českého Ježíška, aby zde odpovídal na dopisy s přáními dětí. Kvůli pandemii nemoci covid-19 ho ale letos v jeho kanceláři děti navštívit nemohou.

    Na Weihnachtsmanna na poště čekalo již zhruba 8000 dopisů a odhadem dalších několik stovek tisíc ještě do Štědrého dne odbaví, k ruce má proto dvacítku pomocníků. V loňském roce Weihnachtsmannovi do Himmelpfortu přišlo 294 000 dopisů s přáními z 65 zemí. Na německou adresu Weihnachtspostfiliale, 16798 Himmelpfort mu ostatně mohou napsat také české děti.

  • WHO tvrdí, že se stala terčem kyberútoků kvůli Tchaj-wanu

    Světová zdravotnická organizace (WHO) ve čtvrtek uvedla, že se stala terčem kyberútoků aktivistů, kteří odkazovali na Tchaj-wan. Oznámení předcházela stížnost tchajwanské vlády, podle níž byly na Facebooku WHO cenzurovány příspěvky podporující Tchaj-wan.

    Prodemokratický Tchaj-wan, který Čína považuje za svou vzbouřenou provincii, kritizuje, že se kvůli tlaku Pekingu nemohl ani v době pandemie covidu-19 stát členem WHO. Tento týden opět nebyli zástupci Tchaj-wanu přizváni na zasedání Světového zdravotnického shromáždění WHO. Tchajwanská vláda uvedla, že WHO příspěvky podporující Tchaj-wan na svých facebookových stránkách cenzurovala a blokovala, čímž nedodržela neutralitu.

    WHO naopak kroky hájila. „Během zasedání Světového zdravotnického shromáždění čelí WHO náporu kybernetických útoků on-line aktivistů,“ uvedla WHO. Aktivisté podle ní poukazují na kontroverzní témata a používají „klíčová slova jako například Tchaj-wan nebo Čína“. Podle WHO tyto příspěvky znemožňovaly moderovat diskuze mezi lidmi, kteří na stránkách chtěli rozebírat zdravotní problematiku, a tým WHO, jenž facebookovou stránku spravuje, proto začal obsah filtrovat. WHO uvedla, že krok byl učiněn z praktických důvodů a nebyl politicky motivovaný.

  • V Rakousku poprvé přibylo víc než 9 000 nakažených koronavirem

    Denní přírůstek nákaz koronavirem v Rakousku poprvé překročil hranici 9 000. Informovala o tom agentura APA s odvoláním na rakouskou vládu. Předchozí rekord ze soboty činil 8 241 nových případů. V Rakousku, které má asi 8,9 milionu obyvatel, se od počátku epidemie nákaza koronavirem prokázala již u více než 181 000 lidí. Za posledních 24 hodin přitom přibylo dalších 9 262 potvrzených případů infekce. S covidem-19 zemřelo za posledních 24 hodin v Rakousku 44 pacientů. Bilance mrtvých tak vzrostla na 1 608, vyléčilo se 107 876 osob.

    Ve čtvrtek v Rakousku zahájili třídenní studii, během které otestují 2 500 náhodně vybraných lidí. Cílem je zjistit, jaké je ve skutečnosti procento nakažených v populaci. Testovat se totiž nyní nechávají především lidé s příznaky covidu-19, řada lidí ale nákazu překoná bez symptomů. První podobná studie z počátku dubna ukázala, že se koronavirem SARS-CoV-2 v Rakousku nakazilo mezi 10 200 a 67 400 lidmi. Jako nejvíce pravděpodobnou hodnotu vědci udávali 28 500 nakažených, což odpovídá asi 0,33 procenta rakouské populace.

  • Německý ministr práce chce zaměstnancům dát právo práce z domova

    Německý ministr práce Hubertus Heil chce zaměstnancům zaručit právo na práci z domova, ročně by tak mimo běžné pracoviště mohli odsloužit až 24 dní. Počítá s tím návrh právního rámce pro takzvanou mobilní práci, jehož cílem je ochránit zaměstnance působící mimo obvyklá pracoviště. Jak přesně by měl být nárok na práci z domova zaručen a zda se chystají kompenzace pro ty, jejichž profese práci mimo pracoviště neumožňuje, německé ministerstvo práce ČTK nevysvětlilo.

    Pandemie nemoci covid-19, se kterou se potýká celý svět, nutnost digitalizace a také podpory práce z domova podle Heila jasně dokazuje, neboť podle různých statistik přešla na tzv. „home office“ až polovina Němců. „Pekař sice housky doma péct zpravidla nemůže, máme ale mnoho povolání, kde je možné dočasně z domova pracovat,“ řekl.

  • Počet úmrtí s koronavirem v Německu poroste, tvrdí šéf Institutu Roberta Kocha

    Ředitel Institutu Roberta Kocha (RKI) Lothar Wieler vyjádřil přesvědčení, že počet úmrtí lidí s koronavirem a vážně nemocných v Německu dále poroste a lze očekávat naplnění kapacity některých nemocnic. Je podle něj také pravděpodobné, že se v jistých částech země začne nákaza šířit nekontrolovaně.

    Šéf RKI nicméně vyjádřil opatrný optimismus vzhledem k tomu, že křivka nových nákaz v poslední době stoupá méně strmě. Zatím ale podle Wielera nelze určit, zda se jedná o dlouhodobý trend. Velké množství případů covidu je nyní mezi mladými lidmi ve věku od deseti do devatenácti let, uvedl.

  • Izrael po uzávěře vynucené epidemií otevře hotely u Rudého moře

    Izraelský parlament schválil obnovu provozu hotelů u Rudého a Mrtvého moře. Zavřené jsou kvůli koronaviru už dva měsíce. Podmínkou zprovoznění je, že bude k dispozici dostatek testů na prověření zdravotního stavu veškerého personálu.

    Návštěvníci budou muset doložit negativní test na koronavirus pořízený v rozmezí 72 hodin před příjezdem.

  • Řecký premiér řekl, že za růst nakažených může chování mladých

    Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis ve čtvrtek při debatě v parlamentu uvedl, že hlavním zdrojem rostoucího počtu nových případů nákazy koronavirem v Řecku a Evropě je zábava a chování mladých lidí. Dodal, že svá slova nemíní jako kritiku mládeže, ale jako konstatování faktu. Řecké zdravotnictví čelí v posledních dnech rostoucímu počtu pacientů s nemocí covid-19 ve vážném stavu, píše agentura AP.

  • Německá firma CureVac brzy zahájí třetí fázi testování vakcíny

    Německá biofarmaceutická společnost CureVac z Tübingenu stojí před zahájením třetí, tedy poslední fáze testování vakcíny proti koronaviru SARS-CoV-2. Ve čtvrtek to zahraničním korespondentům řekl šéf firmy Franz-Werner Haas. Odhaduje, že schvalovací proces vakcíny by mohl začít v prvním čtvrtletí nadcházejícího roku.

    „Stojíme před začátkem třetí fáze,“ prohlásil Haas. Studie, která potrvá tři měsíce a do které by se mělo zapojit asi 36 000 lidí, se zúčastní i Evropané. „Chceme začít co nejdříve,“ uvedl s tím, že firma v této věci jedná s regulačními úřady. Dodal, že druhá fáze zkoušek zhruba se 700 účastníky se aktuálně koná v Peru a Panamě.

Reklama

Hlavní zprávy