Hlavní obsah

Kraj Vysočina chce na vysokorychlostní trati zastávku v Jihlavě

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Vedení Kraje Vysočina dál podporuje pro chystanou vysokorychlostní železnici mezi Prahou a Brnem variantu se zastávkou v Jihlavě - Pávově. Stejnou variantu už loni jednomyslně podpořili jihlavští zastupitelé.

Článek

Krajská rada v úterý zastupitelstvu Vysočiny navrhla, aby tuto trasu vedení vysokorychlostní tratě doporučilo vládě a jejím poradním orgánům. Druhý návrh vedení trati by podle krajské samosprávy Jihlavu míjel.

Ke stejnému návrhu vedení trati, tedy se zastávkou v Jihlavě - Pávově, se přiklonila také minulá krajská rada necelý měsíc před loňskými krajskými volbami. „My myslíme, že by bylo dobré deklarovat tento zájem prostřednictvím usnesení zastupitelstva kraje,“ řekl hejtman Vítězslav Schrek (ODS).

Podle hejtmana je sice krajem prosazovaná varianta, označovaná jako SK4, o něco dražší, ale pro dopravní obslužnost celého kraje rozhodně příznivější.

Podle Jihlavy je toto nové železniční propojení důležité i pro fungování centrálního dopravního terminálu, jehož stavbu krajské město dlouhodobě plánuje v místě městského vlakového nádraží spolu se Správou železnic.

Dalším důvodem pro zastávku VRT v Jihlavě je podle hejtmana možnost dalšího propojení na vlakovou trať 240 z Jihlavy směrem na Třebíč. Uvedl, že nemá informace o tom, že by se k druhé variantě vedení VRT některá samospráva v kraji hlásila jako k výhodnější.

U vysokorychlostní tratě prověřuje zpracovatel studie proveditelnosti. Na Vysočině dvě varianty trasy od Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku po Měřín na Žďársku. Napojení běžných tratí u Jihlavy umožňuje jen jedna.

Vysokorychlostní tratě by měly navýšit kapacity současné železniční sítě a zrychlit spojení na vytížených tratích. O jejich stavbě se v Česku hovoří od 90. let, přípravy však začaly až v posledních letech. Z Prahy do Brna by měly vysokorychlostní vlaky dojet za hodinu. Z Prahy do Jihlavy by se tak lidé po nové trati dostali vlakem za 45 minut, uvedla dříve Správa železnic. Cesta vlakem z Prahy do Jihlavy teď trvá více než dvě hodiny, podobně jako z Jihlavy do Brna.

Reklama

Doporučované