Hlavní obsah

Krajské volby

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb
StranaHlasy
ČSSD+DOMOV
0
JIH 12
0
ODS+TOP 09+STO
0
ČSSD+ČiKR
0
SOCDEM+SproK+RH
0

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb
Online

Krok od nové vlády: ANO a ČSSD se dohodly na programovém prohlášení jejich vlády

Video: Seznam Zprávy

aktualizováno •

Vyjednavači hnutí ANO a ČSSD se sešli kvůli jednání o konečném znění návrhu programového prohlášení možné menšinové vlády.

Článek

Po pondělním jednání předsedů hnutí ANO a ČSSD nad smlouvou případné nové vládní koalice se ve středu podle plánu scházejí vyjednavači ANO a sociálních demokratů. Jednat se bude hlavně o konečném znění návrhu programového prohlášení možné menšinové vlády.

Lídři stran Jan Hamáček a Andrej Babiš v pondělí řekli, že do konce týdne by rozhovory měly být uzavřeny. Jak uvedl Babiš, „v pátek bude hotovo“.

Podrobnosti o podmínkách spolupráce, které stanovila ČSSD, Babiš neuvedl, řekl, že nyní je hlavní část práce na Hamáčkovi - musí přesvědčit členskou základnu, aby v referendu schválila, co s šéfem hnutí ANO domluvil.

Do konce června chce premiér v demisi Andrej Babiš požádat o důvěru ve Sněmovně.

Jak rozhodnou sociální demokraté v referendu?

Podle mluvčí hnutí ANO Lucie Kubovičové se vyjednávací týmy shodly i na novele zákona o karenční době, měla by začít platit od 1. 7. 2019.

Konkrétní výsledky jednání ale sdělit odmítla, mlčenlivost je zachovávána kvůli ČSSD. Sociální demokraté chtějí v následujících dnech vše předložit širšímu vedení a také nechat o vstupu do koalice s hnutím ANO hlasovat straníky. Referendum bude korespondenční, rozhodnutí tedy bude známé zhruba za tři týdny.

O ministerstvech stále není zcela jasno

Sociální demokraté a ANO podle místopředsedy hnutí Richarda Brabce zatím nemají jasno, jak si rozdělí jednotlivá ministerstva. ČSSD podle dosavadních dohod měla obsadit ministerstva práce a sociálních věcí, zemědělství, kultury, zahraničí a také Ministerstvo vnitra, o které se vedly největší spory. Hnutí ANO podle Brabce ale zatím neobdrželo oficiální informace o kandidátech sociální demokracie. 

S ministry ČSSD by měl odstoupit také premiér

Podle Jana Hamáčka se na jednání vyřešily všechny záležitosti ohledně pojistek, které sociální demokraté v koaliční smlouvě chtěli mít. ČSSD mimo jiné požadovala, aby v případě demise všech ministrů sociální demokracie odstoupil také premiér. Podle Hamáčka podmínku smlouva obsahuje.

Na pražské demonstraci promluvilo několik řečníků

„Pan Babiš si musí uvědomit, že pokud by odstoupil, bylo by po problému. Nikdo nemá problém sestavit vládu s ANO, ale s trestně stíhaným premiérem ve vedení,“ řekla zakladatelka skupiny AUVA, která demonstraci zorganizovala.

Na Václavském náměstí v Praze protestují stovky lidí

Okolo 400 lidí se sešlo na Václavském náměstí v Praze. Protestují proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi – mimo jiné i proti jeho plánu, že vládu hnutí ANO s ČSSD mají tolerovat komunisté.

ANO a ČSSD domlouvají program příští vlády

Začalo jednání týmů ANO a ČSSD, výsledkem má být definitivní podoba vládního programu.

Načítám

Hlavní zprávy