Hlavní obsah

TikTok přijde o hudbu Taylor Swift. Nedohodl se s jejím vydavatelem

Foto: Shutterstock.com

Uživatelé TikToku, kterých je víc než miliarda, si na této platformě neposlechnou hudbu některých světových umělců, včetně fenomenální Taylor Swift (na snímku).

Reklama

„TikTok se snaží vybudovat byznys založený na hudbě, aniž by za ni platil spravedlivou hodnotu,“ uvedla vydavatelská společnost Universal s tím, že platformě přestane poskytoval licenci na hudbu svých umělců.

Článek

Společnost Universal Music se chystá stáhnout skladby ze služby TikTok. Zkrachovala totiž vzájemná jednání o platbách. Tento krok by znamenal, že platforma již nebude mít přístup k písním předních světových umělců, jako jsou Taylor Swift, The Weeknd nebo Lana Del Rey.

Společnost Universal obvinila TikTok ze šikany a uvedla, že za přístup ke svému rozsáhlému katalogu chce platforma platit pouhý zlomek ceny, kterou platí jiné sociální sítě. TikTok, který je vlastněný čínskou společností ByteDance, se brání tvrzením, že Universal předkládá „falešný narativ a rétoriku“.

Hudební společnosti získávají autorské poplatky, když jsou jejich skladby přehrávány na platformách pro streamování a sociálních sítích. Přestože má TikTok více než miliardu uživatelů, tvoří pouze jedno procento celkových příjmů společnosti Universal, uvedlo vydavatelství.

Společnost Universal, která kontroluje přibližně třetinu světové hudby, v otevřeném dopise komunitě umělců a skladatelů uvedla, že „TikTok se snaží vybudovat byznys založený na hudbě, aniž by za ni platil spravedlivou hodnotu“.

Společnost také zdůraznila, že spolu s prosazováním přiměřené kompenzace pro umělce a autory písní jí jde také o ochranu umělců před škodlivými účinky umělé inteligence a o bezpečnost uživatelů TikToku na internetu.

TikTok zareagoval kritikou. „Je to smutné a zklamání, že společnost Universal Music Group upřednostnila vlastní chamtivost před zájmy svých umělců a autorů,“ uvedla platforma s tím, že může sloužit jako prostředek bezplatné propagace pro umělce společnosti.

Reklama

Doporučované