Hlavní obsah

Lékaři: Stát s masivní osvětou zaspal, hoaxů o vakcíně na covid-19 přibývá

Foto: Shutterstock

Česko by příští rok mělo mít vakcínu proti covidu-19 minimálně pro 6,9 milionu lidí.

Reklama

Do propagace očkování proti covidu-19 by se podle lékařů měli více zapojit představitelé státu. Zájem o vakcínu podle nich bude, kolaps ordinací ale neočekávají.

Článek

Vláda v nově schválené strategii očkování proti covidu-19 počítá s dávkami pro 6,9 milionu lidí za 1,8 miliardy korun. V několika fázích je chce aplikovat zejména v průběhu příštího roku. Nejprve vše půjde přes očkovací centra při nemocnicích či při Státním zdravotním ústavu, následně by se mělo očkování přesunout do ordinací praktiků.

Podle lékaře a vědeckého sekretáře Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP Bohumila Seiferta by neměly při organizaci vzniknout větší problémy.

„Praktičtí lékaři mají v tuto chvíli stejné informace jako veřejnost, nicméně sezonní očkování je pro nás běžnou agendou. Myslím, že stejně zvládneme i očkování proti covidu-19. Bude to organizačně náročnější, ale jsme schopni si upravit režim ordinace tak, abychom naočkovali populaci co nejrychleji,“ odpověděl na dotaz Seznam Zpráv během úterní konference praktických lékařů.

„Není možné ordinaci zavřít s tím, že budeme pouze očkovat. Vždy to bude muset být v rámci hodin navíc nebo v rámci částečného zkrácení ordinačních hodin. Například omezení prevencí v té době a podobně, ordinace nemůže být zavřená, zejména ne delší dobu,“ dodal lékař Cyril Mucha.

Očkování bude hrazené z veřejného zdravotního pojištění a bude dobrovolné. Postupovat se přitom bude na základě daných priorit – v první fázi mají být naočkováni lidé nad 65 let a mladší nemocní s vážnými chorobami. Následovat budou například zdravotníci, pečovatelé domovů sociálních služeb či zaměstnanci kritické infrastruktury, v poslední fázi přijdou na řadu ostatní zájemci.

Nedůvěra převažuje

Otázkou nicméně zůstává, jak velký zájem o očkování nakonec bude. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) už dříve uvedl, že za ideální považuje proočkovanost populace mezi 65 až 70 procenty. Aktuální nálada se tomu ale neblíží.

„Podle průzkumu agentury STEM, který si ministerstvo nechalo udělat, je 40 procent lidí rozhodnuto se nechat očkovat, ve vyšších kategoriích jde o nadpoloviční většinu. Dalších 40 procent se očkovat nechce a 20 procent je nerozhodnutých,“ oznámil Blatný v pondělí.

Přemluvit nerozhodnuté se zatím resort snaží pouze pomocí menších informačních kampaní. Vytvořil také webovou stránku, na které vyvrací dezinformace spojené s očkováním či obecně s nákazou covidem-19. Velká kampaň, na kterou úřad dostal od vlády 50 milionů korun, ale začne až příští rok, zatím se vybírá zhotovitel.

Podle lékařů se však s masivnější osvětovou kampaní mělo dávno začít a zapojit se mají i veřejně známé osobnosti.

„Hoaxů chodí obrovské množství a myslím, že je správně, aby se důvěryhodné osobnosti postavily za očkování – například podobně, jako jsme slyšeli, že se nechá očkovat královna v Británii před kamerami. Myslím, že by se i naši představitelé měli nechat očkovat. A když už se nenechají, tak očkování alespoň nezlehčovat,“ míní lékař Mucha.

V Česku osvětu a informace ohledně zdravotnické oblasti a očkování šíří kromě lékařů i některé nezávislé organizace, například projekt Medici pro očkování, který vytvořili studenti 2. lékařské fakulty UK. Také podle nich je podpora ze strany známých tváří důležitá, a to jak celebrit, tak politické reprezentace.

Ministr Blatný několikrát prohlásil, že se očkovat nechá, až na něj přijde řada. Například premiér Andrej Babiš (ANO) i prezident Miloš Zeman ale s vakcinací zatím váhají, premiér kvůli chybějící slezině.

V cizině se mezitím známé osobnosti do podpory vakcíny zapojují, kromě britské královny Alžběty II. se o ni hlásí například bývalí prezidenti USA Barack Obama, Bill Clinton a George Bush ml.

Reklama

Doporučované