Hlavní obsah

Lidé nechtějí dostat přidáno. Kvůli exekucím

Past dluhů: Reportáž z místa, kde se pracovníci brání, aby jim zaměstnavatel přidal peníze.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Liberecká firma letos plošně přidávala, navíc vyplácí štědré odměny. Paradoxně jejich zaměstnanci s exekucemi chodí prosit, aby peníze navíc nedostávali.

Článek

Jeden z největších libereckých zaměstnavatelů, výrobce autodílů Magna, vyplácí řadu finančních odměn.

Pracovníci mohou dostat 750 korun jako bonus za docházku, při oslavě životního jubilea jim firma dá 10 tisíc korun. Pokud se splní plán, zaměstnanci dostávají třináctý a čtrnáctý plat. V lednu navíc Magna plošně zvyšovala mzdu o 1000 korun.

Mezi zhruba dvěma tisíci zaměstnanci libereckého podniku se ovšem najdou i lidé s exekucemi. A pro ně představují odměny paradoxně problém.

Složitý systém srážek a dávek je totiž nastavený tak, že čím více peněz si vydělají, tím méně jim v reálu zůstane. V některých případech dokonce vyšší příjem představuje existenční riziko.

„Pokud se společnosti daří, vyplácíme pololetní nebo roční odměny. Když takovou událost měsíce nebo roku vyhlásíme všem zaměstnancům, bohužel někteří pracovníci z toho velkou radost nemají,“ říká Jan Záruba, personální ředitel firmy Magna.

Lidé s exekucí se pak s personálním oddělením snaží vyjednávat, aby peníze navíc nedostali. Anebo případně získali jen nefinanční odměnu. „Jenže podle kolektivní smlouvy a pravidel společnosti naše firma musí vyplatit peníze všem zaměstnancům,“ dodává Jiří Záruba.

Když je lepší nepracovat

V minulých dnech Centrum pro společenské otázky představilo exekuční kalkulačku. Jde o první nástroj, který propočítává příjmy dlužníka a jeho životní situaci s exekučními srážkami a případnými dávkami. Analýza za pomoci této kalkulačky odhalila překvapivé zjištění. Systém trestá ty, kteří jsou pracovití.

Dokládá to i následující příklad. Rodině s exekucí, kde jeden z dospělých vydělává 30 tisíc korun hrubého, reálně zůstane 6340 korun. Pokud ovšem ta stejná rodina nebude mít žádný příjem, dávky jsou nastavené tak, že měsíčně dostanou na živobytí 9450 korun.

Foto: Seznam Zprávy

Rozdíl mezi penězi, které zůstanou domácnosti bez zaměstnání a s příjmem.

„Lidé mají pocit, že je systém trestá za to, že se snaží,“ říká Lucie Trlifajová, hlavní analytička Centra pro společenské otázky. Potvrzuje, že i zvýšení mzdy o pár procent může v důsledku znamenat pro lidi s exekucemi méně peněz.

„Když má člověk nízkou mzdu, tak má pořád nárok na sociální dávky, hlavně na dávky v hmotné nouzi. A právě velký propad nastane, když domácnost na tuto dávku ztrácí nárok,“ popisuje Trlifajová.

Peníze na ně neplatí

Podobné zkušenosti jako ve firmě Magna mají i další velcí zaměstnavatelé. U pracovníků s exekucí narážejí na to, že je neumí motivovat. A je těžké s nimi domluvit práci přesčas o víkendu nebo další činnosti za příplatek. Příslib peněz na ně nefunguje.

Těžké je to například pro firmy v dopravě. „Ten systém je nastavený tak, že je nemotivuje, aby si vydělali více peněz. Nakonec jim zůstane stejná částka. Pro nás by určitě bylo lepší, kdyby motivace lidí v exekuci nebo insolvenci byla,“ říká například Daniel Adamka, generální ředitel Arriva ČR.

Reklama

Doporučované