Hlavní obsah

Co má zvládat pětitýdenní miminko a co vám ulehčí život?

Deník Edy - co má miminko umět v pěti měsících? Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nikdy jsem nebyla blogerka ani jsem si žádný blog psát nechtěla. A teď mám Edu a s ní i MAMAblog. Každý týden vám na Seznamu ukážu, jak Edinka roste a co už zvládá, s čím se trápila, co jsme podnikly a přidám i tipy, kam vyrazit, co si pořídit, co vyzkoušet a čemu se vyvarovat. A hlavně, na co se v jednotlivých obdobích dítěte psychicky připravit.

Článek

Eda se narodila v jedné z velkých pražských porodnic. V té, co si o ní na internetu přečtete, že je to „továrna na děti“, kde vás nikdo nerespektuje. Kde máte už ode dveří mávat porodním plánem a pokud ho nemáte, jste ztraceny.

Jenže na internetu se dočtete i o chemtrails a pražské náplavce plné uprchlíků. Podle mě se tedy konkrétně u Apolináře můžete bát snad jen toho, co dostanete k obědu – ale zase kvůli jídlu tam asi nejdete. Já bych zkrátka volila znovu stejně a všem tamním lékařům i sestrám patří můj velký dík.

Eda – 5 týdnů doma

Za pouhých pět týdnů, co je Eda (ano, opravdu se tak jmenuje a ne, není to v kalendáři) na světě, toho zvládla poměrně dost. Vyrostla o pět centimetrů a přibrala kilo a čtvrt - pediatři na to mají tabulky a tohle je přesně v normě. A když už zmiňujeme normy, toto mají miminka ve věku pěti týdnů umět.

- Vleže na zádech otáčet hlavičkou na obě strany

- Sledovat hračku ve vzdálenosti 15 až 20 centimetrů

- V poloze na bříšku zvedat hlavičku

- Začínají reagovat na úsměv (Eda se zatím nesměje)

Za pět týdnů, co je Eda na světě, si na ni zvykl i její bráška Tobiáš. Je mu dva a půl roku a to je období, kdy se rozmazlení jedináčci moc nechtějí stávat velkými a staršími bráchy, takže jsem jednu dobu měla miminka dvě.

Co vám v prvních týdnech ulehčí život?

Za mě třeba:

Monitor dechu - podložka pod matrací hlídá dech dítěte, a pokud ho nezaznamená, krabička, do které je zapojená, začne „řvát“. Vy díky tomu máte ale rozhodně klidnější spaní.

Pojizdná postýlka – přesně ta, co jsou v porodnici. Přes den v ní můžete mít miminko kdekoliv v bytě. Je polohovací, má kolečka a je průhledná, tak na dítě neustále vidíte.

Váha – pokud máte menší dítě, uklidní vás, když vidíte, jak přibývá.

Nic z toho si ale nemusíte kupovat. Existuje spousta půjčoven, kde vám tyto a další „mimivěci“ půjčí i na několik měsíců.

Připravte se na... 

Obzvlášť pokud máte první dítě, připravte se na to, že většina žen – a možná i mužů ve vašem okolí, bude vědět o porodu, kojení a přebalování daleko víc než vy sama. Konkrétní příklady ukazuje ve videu Veronika Jonášová. A jaké rady a otázky vadí nejvíc vám?  Napište mi na Instagram @mamablog_eda.tob.

Reklama

Související témata:

Doporučované