Hlavní obsah

Měli z ní stolek na kávu. Teď se prastará mozaika vrátila do Itálie

Bez komentaře: Zeleno-červeno-bílá mozaika o velikosti 1,5 čtverečního metru byla objevena v roce 1895 na jedné ze dvou potopených lodí, které nechal postavit císař Caligula kolem roku 40 našeho letopočtu. Sbírky muzea byly na konci druhé světové války vyrabovány a v té době se ztratila i mozaika.Video: AP

 

Reklama

Do muzea poblíž Říma se po více než 70 letech vrátila vzácná mramorová mozaika z lodi, kterou dal postavit jako plovoucí palác římský císař Caligula.

Článek

Vzácné dílo bylo zabaveno v New Yorku italsko-americkému páru, který ho používal jako stolek na kávu, napsala agentura AP. Zeleno-červeno-bílá mozaika o velikosti 1,5 čtverečního metru byla objevena v roce 1895 na jedné ze dvou potopených lodí, které nechal postavit císař Caligula kolem roku 40 našeho letopočtu.

Lodě byly bohatě zdobené a panovníkovi, který byl zavražděn a jehož památku další císaři zavrhli, měly sloužit jako plovoucí paláce. Dílo bylo zřejmě součástí muzea římských lodí ve městě Nemi nedaleko od italské metropole. Sbírky muzea byly na konci druhé světové války vyrabovány a v té době se ztratila i mozaika.

Kde se dílo nachází, úřady objevily čirou náhodou v roce 2013. Mozaiku identifikovaly dvě ženy v New Yorku při prezentaci knihy italského odborníka na sochařství Daria Del Bufala.

Del Bufalo řekl, že zaslechl dvě ženy, které si právě listovaly jeho knihou a najednou začaly vykřikovat: „Tohle je Helenina mozaika! Tohle je Helenina mozaika!“

„Tomu jsem nerozuměl,“ řekl Del Bufalo ve čtvrtek během akce, kdy byla mozaika znovu vystavena v Nemiho muzeu. „Byla tam spousta odborníků na umění a já se ptal ‚Kdo je Helena?‘ A ony uvedly, že dílo vlastní jejich známá, která pracuje jako starožitnice.“ Není jasné, kdy a za jakých okolností se mozaika dostala do soukromých rukou.

Dílo americké úřady zabavily v roce 2017. Bývalí vlastníci artefaktu ale tvrdí, že dílo získali legálně. „Byla to zcela nevinná koupě,“ uvedla starožitnice. V její domácnosti dílo zůstalo zhruba 40 let. „Měli jsme jej moc rádi,“ dodala žena.

Mozaika se ve čtvrtek vrátila na své místo v muzeu v Nemi. „Mozaika dokládá, jak významné a luxusní byly císařské lodi,“ uvedl starosta Alberto Bertucci, podle kterého je celé město hrdé na návrat vzácného artefaktu.

Reklama

Doporučované