Hlavní obsah

Města ve Zlínském kraji zvažují odpustit poplatky za předzahrádky

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Města ve Zlínském kraji zvažují, že podnikatelům, na které dopadla opatření kvůli epidemii koronaviru, letos odpustí poplatky za užívání předzahrádek.

Článek

Některé radnice, například ta ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku, tak již učinily.

„V současné nelehké době se snažíme hledat cesty, jak pomoci podnikatelům ve Valašském Meziříčí, kterých se negativně dotklo rozhodnutí vlády o nuceném uzavření provozoven v souvislosti s vyhlášeným nouzovým stavem. Jedním z nyní schválených kroků je také prominutí poplatku provozovatelům restauračních předzahrádek na území města, a to až do konce letošního roku,“ uvedl starosta Robert Stržínek (ANO). Město také podpoří živnostníky, kteří za splnění podmínek mohou dostat 10 000 korun.

Vsetínská radnice již dříve rozhodla o tom, že odpustí jedno nájemné živnostníkům, kteří mají pronajaté nebytové prostory od města a jsou postiženi krizovým nařízením vlády o uzavření provozoven. „Vedení města se bude i nadále zabývat způsoby pomoci místním podnikatelům tak, aby pomoc byla co nejkomplexnější. Možnost odpuštění nájmu za předzahrádky a místní poplatky bude také zvážena,“ řekla ČTK mluvčí radnice Jana Raszková.

Také Kroměříž zvažuje, že letos nebude vybírat od provozovatelů restaurací poplatek za zábor veřejného prostranství za předzahrádky. Radnice už dříve rozhodla o odložení splátek nájemného podnikatelům, kteří působí v městských prostorách a jejichž činnost byla přímo dotčena omezením provozu v souvislosti s opatřeními státu proti šíření nákazy koronavirem. Živnostníci, kteří podnikají v pronajatých prostorách na území Kroměříže, mohou od města získat příspěvek ve výši jednoho měsíčního nájmu, maximálně 20 000 korun.

Restauratéři ve Zlíně neplatí za zábor. Od místního poplatku jsou osvobozeni, pokud provozují zahrádku minimálně od 1. června do 30. září. „V praxi je to tak, že všechny zahrádky splnily podmínky osvobození a nic neplatily,“ uvedl mluvčí zlínské radnice Tomáš Melzer.

Vláda na základě epidemiologického vývoje nemoci covid-19 uspíšila svůj harmonogram otevírání obchodů a dalších provozoven v Česku. Venkovní zahrádky u restaurací mohou otevřít 11. května, od 25. května by mohly v běžném provozu fungovat nejen restaurace, ale také ubytovací zařízení.

Reklama

Doporučované