Hlavní obsah

Ministr Mládek se vrací k osvědčenému triku ČSSD. Hlasy mu shání normalizační hitmaker David

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Když nevyjde Senát, bude ministr Mládek dělat bedňáka. (video: Lucie Stuchlíková)

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Někdejší dvorní umělec Jiřího Paroubka se vrátil na předvolební pódia, aby podpořil sociálního demokrata v boji o Senát.

Článek

„Honza Mládek je můj kamarád a skvělej chlap. Je na vás, jestli ho zítra půjdete volit, ale on se hodně zasadil o to, abychom dneska pro vás uspořádali tenhle koncert,” vykládá zaplněnému kulturnímu centru v Táboře zpěvák Michal David.

Normalizačního hitmakera do Tábora těsně před pátečními volbami pozval ministr průmyslu Jan Mládek z ČSSD, aby ho podpořil ve druhém kole senátních voleb. S hity jako Discopříběh nebo Céčka se tak vrací k léty prověřenému tahu sociálních demokratů - v éře někdejšího premiéra a šéfa strany Jiřího Paroubka byl David častým hostem při kampani i oslavách volebních vítězství.

Přímo legendární je hromadné vystoupení se špičkami partaje v oranžových šálách za zpěvu písně „My jsme ten správnej tým”, původně napsané pro hokejisty z Nagana. Jenže když Paroubek po volbách 2010 neslavně odcházel, strana se rozhodla zbavit s ním spojené image. A to včetně normalizačního umělce.

„Tenkrát to nedopadle moc slavně. Návrat k ČSSD se nekoná. Honzu podporuju, protože je to můj kamarád,” nechce se ke staré anabázi vracet David.

Mládek si zase spočítal, že Davidovy písničky stále táhnou a mohou se mu vyplatit bez ohledu na to, co si o nich myslí vedení v Lidovém domě. „Psi štěkají a karavana jede dál. Jak to vezmou v sociální demokracii, to je poslední, čeho se bojím,” smál se v sobotu Mládek.

Ten se o zvolení do Senátu v Táboře pokoušel už před šesti lety, tehdy ho ale porazil občanský demokrat Pavel Eybert, který v tamním obvodě vítězí už od založení Senátu. Jenže matador horní komory po dvaceti letech končí a jeho stranického nástupce Mládek minulý týden v prvním kole s přehledem porazil.

Do druhého kola jde ale jako druhý - stovka hlasů mu chyběla na starostu Mladé Vožice Jaroslava Větrovského. Ten jde do Senátu v barvách silného hnutí ANO, Mládka ale v těsném souboji podpořili komunisté i pravicová TOP 09.

Na rozdíl od populárního komunálního politika Větrovského ale Mládek nehraje jen o senátní křeslo. Pokud ve druhém kole prohraje, na Ministerstvu průmyslu a obchodu skončí. „Dám premiérovi svoji funkci k dispozici a jsem připraven odejít,” zopakoval ve čtvrtek Mládek.

V sociální demokracii už je jasno i o jeho případném nástupci - do úřadu by mohl nastoupit vládní tajemník pro evropské záležitosti a digitální agendu Tomáš Prouza. Na toho si ČSSD myslí jako na možného lídra v Praze v příštích volbách do Sněmovny a výrazný post na ministerstvu by se mu v předvolební kampani hodil.

Reklama

Doporučované