Hlavní obsah

Reakce na konec Kněžínka: Zemanova hra, Babišovo rozhodnutí

Speciál Seznamu k demisi Jana Kněžínka.Video: Seznam

 

Reklama

Jan Kněžínek nečekaně podal rezignaci. Do čela ministerstva spravedlnosti míří Marie Benešová, která už absolvovala schůzku s prezidentem Zemanem. Premiér Andrej Babiš důrazně odmítá, že by změna byla účelová kvůli vyšetřování dotační kauzy Čapí hnízdo.

Článek

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) končí ve vládě. Demisi se rozhodl podat k 30. dubnu. Po odchodu ministra dopravy Dana Ťoka a ministryně průmyslu Marty Novákové je třetím členem vlády, který v dubnu složil funkci.

Andrej Babiš už uvedl, že na ministerský post prezidentovi navrhl bývalou ministryni, někdejší nejvyšší státní zástupkyni a exposlankyni za ČSSD Marii Benešovou. Má podle něj předpoklady pokračovat ve stabilizaci justičního prostředí, v potírání korupce a klientelismu a v omezování působení exekuční mafie.

Opozice jej naopak podezírá, že ministerská výměna je účelová. O pouhý den dříve se od vyšetřovatelů k žalobcům dostala dotační kauza Čapí hnízdo, v níž jsou stíhání premiér a jeho rodina. A Babiš že hledal ministra, který bude vstřícnější.

„Pan Kněžínek byl na spravedlnosti dočasně, teď se vrací na svůj původní post. Taková s ním byla dohoda, nevím, co je na tom nepochopitelného,“ uvedl pro Aktuálně.cz Andrej Babiš. „Bouřlivou atmosféru vyvoláváte jen vy, média. Stále něco spekulujete.“

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček odpoledne řekl, že se Benešová už sešla s Milošem Zemanem, který její jmenování schvaluje. „Pan prezident jmenuje Marii Benešovou ministryní spravedlnosti v úterý 30. dubna 2019 ve 14:00 na Pražském hradě, spolu s novými ministry dopravy a průmyslu a obchodu,“ uvedl Ovčáček.

V tiskové zprávě Kněžínek uvedl, že rozhodnutí dlouho zvažoval a původně ho směřoval na letní měsíce, ale nakonec jeho krok uspíšilo to, že „již nechtěl čelit mediálním spekulacím o svém konci ve funkci“.

Ministr napsal, že byl vždy profesionálním státním úředníkem a nikdy netoužil po politické kariéře. Své rozhodnutí ústně oznámil premiérovi Andreji Babišovi (ANO) v pondělí 15. dubna. „Přijde mi logické odejít v okamžiku, kdy zároveň dochází i k výměnám jiných ministrů,“ dodal.

„Nyní se vracím do své předchozí služební pozice odborného náměstka pro řízení Sekce Legislativní rady vlády na Úřadu vlády ČR a člena Legislativní rady vlády, kde jsem předtím řadu let působil a kde se budu věnovat právu a legislativě,“ popsal, kam budou směřovat jeho další kariérní kroky. Kněžínek strávil ve funkci zhruba deset měsíců.

Ke 30. dubnu v Babišově kabinetu skončí i ministr dopravy Dan Ťok a ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (oba za ANO). Zatímco Ťok se rozhodl k rezignaci sám, Nováková odchází na Babišovo přání. Novým ministrem dopravy bude Vladimír Kremlík, na průmysl zamíří Karel Havlíček.

Výměna v době, kdy k soudu míří Čapí hnízdo

Předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček uvedl, že ho Kněžínkovo rozhodnutí překvapilo. „Neměl jsem žádné signály o tom, že by se chystal odejít,“ uvedl. „Pokud by výměnu ministra spravedlnosti doprovázely nějaké změny na státním zastupitelství, bylo by to na vážnou debatu koalice,“ dodal.

Předseda komunistů Vojtěch Filip řekl, že neměli k ministrovi spravedlnosti velké výhrady. Souvislost s případem Čapího hnízda na rozdíl od opozice nevidí. „Teprve teď se to dostává do pravomoci resortu spravedlnosti, předtím to bylo v resortu vnitra. Naopak takový krok spíše zvýší tlak na státní zastupitelství jako systém a to příliš nepomůže ani té kauze, ani ministerstvu spravedlnosti,“ konstatoval Filip.

Podle šéfa TOP 09 Jiřího Pospíšila byl Kněžínek Babišovou prodlouženou rukou na ministerstvu. „Osobně si myslím, že to je rozhodnutí Andreje Babiše, nikoliv rozhodnutí pana Kněžínka,“ řekl Pospíšil. „Vyostřuje se to. Výměna ministra Kněžínka za Babišovi loajální Marii Benešovou by mohla vést k odvolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana a tak i k ovládnutí celé justiční soustavy s cílem ovlivnit vyšetřování premiérova dotačního podvodu. Doufám, že je to celé jenom špatný vtip,“ dodal.

Volba bývalé nejvyšší státní zástupkyně a někdejší ministryně Marie Benešové jako Kněžínkovy nástupkyně je podle Pospíšila krajně nešťastná. Připomněl, že je poradkyní prezidenta Miloše Zemana. „Justiční systém v naší zemi se tak dostává do kompletního područí proruského prezidenta a jemu zavázaného stíhaného premiéra,“ konstatoval.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš na Twitteru uvedl, že Kněžínek pod tlakem rezignoval. „Životnost ministrů v Babišově vládě je tak krátká, že si nestačím ani aktualizovat tabulku,“ uvedl. Podle předsedy poslanců Pirátů Jakuba Michálka je Babiš manažerský chaot. „Kdo mu nedonáší, toho zlikviduje. Spravedlnost si opravdu nezaslouží čtvrtého ministra za méně než dva roky,“ napsal.

Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek novinářům řekl, že ho Kněžínkova rezignace překvapila. „Považuji to za velmi nestandardní, když před pár dny vyšetřovatelé odevzdali spis Čapího hnízda státním zástupcům. Právě v tuto chvíli měl ministr spravedlnosti prokázat odvahu a hájit nezávislost českého soudnictví a vyšetřování,“ řekl. Odstoupení považuje za projev zbabělosti.

„Nestabilita této vlády kulminuje právě v době, kdy policie navrhla obžalovat premiéra Babiše, to není dobré. Pokud Kněžínka nahradí Benešová, slavit bude především Hrad. Bude zajímavé sledovat dění kolem nejvyššího státního zástupce Zemana, o jehož odvolání Hrad dlouhodobě usiluje,“ vzkázal předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan.

Politici komentují demisi KněžínkaVideo: Seznam

Reklama

Doporučované