Hlavní obsah

Zákon o lobbingu i nový předseda rady ERÚ. Vláda jednala naposledy před dovolenou

Tisková konference.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vláda se dnes sešla naposledy před dovolenou kabinetu. Některé výsledky jednání, jako například schválení zákona o lobbingu, byly známy už před samotnou tiskovou konferencí. Na ní pak padlo jméno nového předsedy Energetického regulačního úřadu, bude jím Stanislav Trávníček.

Článek

Vláda například schválila zákon o lobbingu, vydala kladný posudek pro další těžbu uhlí v dole Bílina, schválila návrh na zákon o rozpočtových pravidlech a změny v daňových zákonech kvůli EU. Novelu zákona, která dává obcím předkupní právo na nepotřebný majetek státu, kabinet dnes naopak nepodpořil.

O kladném stanovisku k návrhu zákona o lobbování z dílny ministerstva spravedlnosti informovala Strakova akademie na Twitteru. Norma, která nyní poputuje k projednání Sněmovnou, má zvýšit transparentnost lobbování. Hlavním nástrojem pro zvýšení transparentnosti má být zavedení registru evidujícího jak lobbisty, tak lobbované.

Prodloužení těžby uhlí v dole Bílina vláda schválila do roku 2035. Společnost Severočeské doly ale musí splnit 31 podmínek. ČTK o tom informovala mluvčí MŽP Petra Roubíčková. Kladný posudek EIA ještě není povolením těžby, to musí udělit až příslušný báňský úřad. V současné době je těžba v dole povolena do roku 2030.

Schválená novela některých daňových zákonů například upravuje omezení uznatelnosti výpůjčních výdajů u společníků osobních společností, zavádí dodatečné podmínky pro osvobození od daně při dodání zboží do jiného členského státu a zavádí nový okruh automaticky vyměňovaných daňových informací. Novela zahrnuje například i italskou obec Campione d'Italia a italské vody jezera Lugano do celního území EU.

Personální změny v ERÚ

Ministr obchodu a průmyslu Karel Havlíček na tiskové konferenci oznámil personální změny v Energetickém regulačním úřadu. Novým předsedou rady úřadu kabinet jmenoval Stanislava Trávníčka, dosavadním šéfovi rady Janu Pokornému neprodloužila vláda mandát. Byli také odvoláni členové rady Vladimír Vlk a Vladimír Outrata, které nahradí Martina Krčová a Petr Kusý. Vlk, Outrata a Pokorný podle Havlíčka systematicky jednali v souladu se zájmy regulovaných subjektů, tj. nejednali v souladu se zájmy spotřebitelů.

Všichni nově jmenovaní členové rady se podle ministra zúčastnili veřejného výběrového řízení a mají dlouholeté zkušenosti s ERÚ. Členy rady ERÚ jmenuje a odvolává vláda na návrh ministerstva průmyslu a obchodu, plně obsazená má pět členů. Dalšími členy rady jsou Rostislav Krejcar a Ladislav Havel. Na konci července příštího roku skončí mandát Krejcarovi.

Reklama

Doporučované