Hlavní obsah

Most schválil výkup dalších čtyř bytů a bude hledat úspory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Mostečtí zastupitelé dnes schválili druhou etapu výkupu bytů. Město získá čtyři bytové jednotky. Cílem výkupů je získat bytový fond a omezit spekulace na realitním trhu. Náklady pokryje dotace.

Článek

Zastupitelé dnes jednali za mimořádných bezpečnostních podmínek. Vedení radnice informovalo o tom, že se budou nyní hledat úspory v rozpočtu a že se zvažuje podpora živnostníkům.

S výkupem bytů do velikosti 3+1 Most začal loni v létě. Mluvčí města Klára Vydrová ČTK řekla, že v první etapě město uzavřelo čtyři kupní smlouvy na čtyři byty celkově za 1,820 milionu korun. „Původně jsme chtěli v druhé etapě koupit pět bytů, ale jeden majitel ho mezitím prodal jinému zájemci,“ uvedl náměstek primátora Marek Hrvol (ProMOST). Náklady na pořízení bytových jednotek pokryje z devadesáti procent dotace.

Náměstek primátora informoval o plánovaných úsporách v rozpočtu v souvislosti s dopady současné epidemie. „Zhruba 85 až 90 procent investic plánovaných na letošní rok jsme už vyhlásili a na většinu už máme uzavřené smlouvy. Úsporami se nyní bude rada zabývat. Požádal jsem vedoucí odborů o návrh na úspory. Navržené jsou v rozmezí 80 až 90 milionů korun,“ uvedl Hrvol. Podle něj nelze nyní odhadnout, jaký bude propad příjmů.

Na pomoc města občanům dotčených krizí se dotazovali opoziční zastupitelé. Radní už schválili snížení nájmu všem nájemcům objektů a nebytových prostor v majetku města. Nová výše je koruna za měsíc. Snížení je platné za měsíce březen až červen. Primátor Jan Paparega (ProMOST) dnes řekl, že se připravuje také finanční pomoc pro drobné živnostníky.

Ke schválení všech bodů programu dnes zastupitelům stačila zhruba hodina a půl. Informaci mimo jiné dostali také o tom, že mateřské školy by chtělo město otevřít před zahájením provozu základních škol.

Reklama

Doporučované