Hlavní obsah

Muži z Hradce Králové hrozí kvůli sbírání chráněných brouků vězení

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Policie téměř po dvou letech ukončila vyšetřování jednašedesátiletého entomologa z Hradce Králové, který měl v rozsáhlé sbírce brouků i stovky chráněných a kriticky ohrožených živočichů.

Článek

Při vyšetřování policie u muže zajistila sbírku čítající na 280.000 brouků, která se řadí mezi největší sbírky v Evropě. ČTK to dnes řekla mluvčí policie Iva Kormošová.

Vyšetřovatel případ uzavřel návrhem na podání obžaloby na entomologa pro neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy. V případě odsouzení muži hrozí až tři roky vězení.

Muž, který brouky sbíral od dětství, na sebe policisty upozornil tím, že preparovaný ohrožený hmyz nabízel k prodeji na internetu. „K držení těchto živočichů ale nevlastnil žádné zákonné povolení,“ uvedla mluvčí. Některé chráněné brouky sběratel údajně dostal nebo zdědil. Sbírka čítala hmyz z celého světa.

Sbírku policie předala České inspekci životního prostředí, která v ní našla přes 600 chráněných brouků. „Dále našla dva preparované exempláře brouků druhu roháčovití, kteří jsou chráněni mezinárodní úmluvou CITES,“ uvedla mluvčí. Kromě zajištěných exemplářů chráněných brouků policie sbírku vrátila majiteli.

Reklama

Doporučované