Hlavní obsah

Na Karlově mostě postavili 515 metrů dlouhý stůl. Hostina ukončí epidemii

Foto: Praha 1

„Může přijít kdokoliv, vstupné se neplatí. Podmínkou ale je, aby každý něco donesl. Někdo třeba napeče bábovku, koláče nebo husu. Jiný host – a zároveň hostitel – připraví jednohubky,“ říká kavárník Ondřej Kobza.

Reklama

aktualizováno •

Na Karlově mostě se dnes od 18 do 22 hodin koná slavnost, která je symbolickým rozloučením s obdobím koronavirové krize. Na 515 metrů dlouhém mostě se objevil 515 metrů dlouhý stůl, k hostině se může přidat každý.

Článek

„Na 515 metrů dlouhém Karlově mostě vytvoříme 515 metrů dlouhý stůl s bílými ubrusy a květinami ve vázách. K této tabuli pozveme hosty,“ uvedl známý kavárník Ondřej Kobza za spolek Piana na ulici, který akci ve spolupráci s Prahou 1 organizuje. „Může přijít kdokoliv, vstupné se neplatí. Podmínkou ale je, aby každý něco donesl. Někdo třeba napeče bábovku, koláče nebo husu. Jiný host – a zároveň hostitel – připraví jednohubky. Někdo přinese růži do vázy. Nebo třeba jen hroznové víno. Anebo vezme kytaru a zazpíváme si Na tom pražským mostě rozmarýnka roste.“

Jedním z nejvýznamnějších Čechů je sv. Jan Nepomucký, patron všech mostů. Jeho sochu, jak říká Kobza, najdeme v nejzapadlejších vesničkách po celém světě. Most je proto podle něj velkým symbolem propojení.

„Chceme si ověřit, jestli si můžeme navzájem důvěřovat. Jestli můžeme sedět vedle někoho cizího a nabídnout mu třeba česnekovou pomazánku, kterou jsme doma připravili,“ dodal Kobza.

Foto: Praha 1

„Akce bude pouze jedenkrát, protože ji lze zorganizovat jen díky této naprosto výjimečné situaci, kdy je Karlův most téměř prázdný. Něco podobného možná už nikdy nezažijeme,“ míní pořadatelé.

Akce Prostřený stůl v menším provedení jako symbol setkávání sousedů dlouhodobě tradičně v Praze 1 organizují. „Akce Prostřený most jde podobným směrem a stává se také symbolem oživení historického centra Prahy. Chceme tím vyslat signál, že se zde opět žije, a těšíme se na všechny slušné návštěvníky Prahy, kteří přijedou za jejími krásami. Tato akce bude pouze jedenkrát, protože ji lze zorganizovat jen díky této naprosto výjimečné situaci, kdy je Karlův most téměř prázdný. Něco podobného možná už nikdy nezažijeme,“ podotkl starosta Prahy 1 Petr Hejma.

Anketa

Je hromadná hostina oslavující konec koronaviru dobrý nápad?
Ano
30 %
Ne
70 %
Celkem hlasovalo 2782 čtenářů.

Kvůli hygienickým a organizačním důvodům je potřeba se na slavnost registrovat přes systém goout.cz – v systému je třeba vyhledat „Prostřený Karlův most“ – a na místě již člověk dostane placku, která jej bude opravňovat k sezení u stolu. Omezený počet míst ke stolu ale bude i bez rezervace na místě.

Reklama

Doporučované