Hlavní obsah

Nabídli mi částku blízkou stovce tisíc eur, abych pustil zápas, říká český grandslamový vítěz

Lukáš Dlouhý popisuje obrovský problém současného tenisu. Video: David Janeczek

 

Reklama

Tenisté se často stávají terčem sázkařských mafií. Stejně tak jako bývalý český tenista Lukáš Dlouhý.

Článek

Dvojnásobný grandslamový vítěz ve čtyřhře Lukáš Dlouhý přiznal v exkluzivním rozhovoru pro Seznam, že se jej pokusila uplatit sázkařská mafie.

Pětatřicetiletý tenista, který největších úspěchů dosáhl na přelomu desetiletí společně s Indem Leanderem Paesem, ukončil kariéru v roce 2016.

Během aktivní kariéry se ale současný trenér častokrát setkával s ovlivněnými zápasy.

„V tenise je hodně cinklých sázek, a v době, kdy se dá na tenis sázet live, tak to vždy je a bude. Nemůžu mluvit z dnešní doby, ale když jsem ještě hrál, tak jezdili s týmem okolo hráče lidé, kteří vynášeli informace o zraněních a poté na takové zápasy sázeli,“ začíná Dlouhý.

Dlouhý se během kariéry dostal na grandslamové turnaje, ale v určité fázi kariéry si vyzkoušel i turnaje nižších kategorií, které jsou terčem sázkařských mafií nejčastěji.

„Stalo se mi, že za mnou přišli den před zápasem a nabízeli mi pětimístnou částku v eurech, abych prohrál zápas. Bylo to na turnaji ATP, tedy té nejvyšší kategorie,“ vysvětluje Dlouhý. Podle zjištění Seznamu měla být částka blízká stovce tisíc eur. „Odmítl jsem je, protože když jednou vezmete úplatek, tak se z toho potom už jen těžko dostáváte a takováhle zkušenost za to nikomu nestojí,“ pokračuje.

Sázkařské mafie si nejčastěji vybírají hráče a hráčky mimo elitní stovku žebříčku ATP, respektive WTA. „Můžeme si říct otevřeně, že na turnajích nižší kategorie nejsou peníze. Navíc níže postavení tenisté a tenistky trénují stejně časově náročně jako největší hvězdy a potřebují peníze...“ dodává Dlouhý.

Reklama

Související témata:

Doporučované