Hlavní obsah

Naši zemi cizincům nedáme, to radši vlhám ucpeme hnízda montážní pěnou

Video: Jan Dražan, AP, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Výběr událostí podle Jana Dražana.

Článek

Už za 10 měsíců čekají Slovensko prezidentské volby. Andrej Kiska se zatím nevyjádřil, zda bude svůj mandát obhajovat. Konečné slovo by měl říct v září. Pokud by nakonec nekandidoval, největší šanci má podle průzkumu agentury Focus pro Denník N někdejší premiérka Iveta Radičová. Těsně za ní se drží předseda nacionalistické Slovenské národní strany a šéf parlamentu Andrej Danko. Budou Češi závidět bratrům Slovákům jejich prezidenta i za rok?

V Libanonu volili do parlamentu už teď. Nicméně poprvé po 9 letech. V několikrát odkládaném hlasování si polepšila šíitská strana Hizballáh, která je napojená na Írán. Nicméně sunnitský blok kolem premiéra Saada Harírího bude mít v parlamentu asi dost hlasů, aby zůstal u moci. Každopádně z posílení íránského vlivu nemá radost sousední Izrael. Tamní ministr školství už se nechal slyšet, že pro Izrael se napříště Libanon rovná Hizballáh.

Viktor Orbán opět sestaví vládu a bude bojovat za křesťanství. Čtyřiapadesátiletý politik bude premiérem již počtvrté. Po dnešním pověření od maďarského prezidenta Orbán řekl, že hlavním úkolem jeho nové vlády bude „ochránit bezpečnost a zachovat křesťanskou kulturu Maďarska”. K tomu dodal: „Nedáme naši zemi cizincům.” Nějak takové věty slýcháme v poslední době ve střední Evropě čím dál častěji.

Vlha pestrá sice působí cizorodě, přesto je u nás doma. Byť si to o tomto našem nejbarevnějším ptákovi ne každý myslí. Ornitologové a dobrovolníci v Čejkovicích na Hodonínsku nyní obnovili hnízda ptákům, která loni kdosi ucpal montážní pěnou. Pachatel zatarasil otvory do šesti desítek hnízd vzácné vlhy pestré. Případ tehdy vyšetřovala i policie, ale bez úspěchu. Vlha pestrá patří mezi silně ohrožené druhy. Odhaduje se, že v Česku hnízdí 800 až 1000 párů, a to především na jižní a jihovýchodní Moravě.

Reklama

Doporučované