Hlavní obsah

NATO: Rusko porušuje dohodu o raketách. Odtikává 60 dnů do jejího vypovězení

NATO napomenulo Rusko, že porušuje dohodu o raketách.Video: Eva Krchová

 

Reklama

Severoatlantická aliance došla v úterý k závěru, že Rusko vývojem a rozmístěním rakového systému porušuje smlouvu o likvidaci raket středního a krátkého doletu. Systém podle NATO představuje výrazné riziko euroatlantické bezpečnosti. USA v reakci plánuje vypovězení smlouvy o raketách, pokud se jí Moskva nezačne řídit. Američané mají jednoznačnou podporu všech zemí aliance.

Článek

Spojené státy za 60 dní vypoví smlouvu o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF), pokud do té doby nezmění Rusko svůj přístup ke smlouvě a nezačne její podmínky plnit také. V Bruselu to po jednání se svými kolegy ze zemí NATO oznámil americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

„Přistupujeme k tomu z několika důvodů. V první řadě proto, že kroky Ruska hluboce podkopávají bezpečnost Spojených států a bezpečnost našich spojenců a partnerů," řekl Pompeo. Pro Spojené státy podle něj nemá smysl, aby zůstávaly svázány podmínkami dohody, které je omezují v případné odpovědi, pokud se druhá strana zjevně přestala dohodou řídit.

Americký ministr uvedl, že Moskva může smlouvu z roku 1987 zachránit, pokud v následujících 60 dnech přizná své pochybení a začne její podmínky ověřitelným způsobem znovu plnit. Podle něj má nyní Rusko rozmístěno několik praporů těchto raket, jejichž dostřel z nich činí přímou hrozbu pro Evropu.

Pokud ruská strana svůj přístup nezmění, začne za 60 dní běžet půlroční „výpovědní“ lhůta, kterou smlouva INF předpokládá, oznámil Pompeo. „V oněch 60 dnech nebudeme vyrábět, testovat nebo rozmísťovat žádné systémy (které by INF porušovaly)... a uvidíme, co se stane,“ řekl americký ministr. Ruská strana však podle něj zatím nijak nedává najevo, že by měla zájem své chování změnit.

„Rusko obrátilo trend snižování jaderného nebezpečí v Evropě, kde má Amerika desetitisíce vojáků a kde žijí a pracují miliony našich civilistů," míní Pompeo. V nebezpečí je podle něj také daleko větší počet občanů evropských zemí.

Podle českého ministra zahraničí Tomáše Petříčka není dlouhodobě možné, aby jedna strana smlouvu porušovala a druhá se jí řídila. „Chápeme americký postoj. Pro ČR a celou řadu spojenců je ale také důležité pokračovat v úsilí o mezinárodní odzbrojení. Tato smlouva je důležitým pilířem režimu kontroly zbrojení v Evropě,“ připomněl Petříček.

Ruské porušování podmínek dohody INF podle Pompea nelze vidět odděleně od jeho dalších kroků na mezinárodní scéně, například v Gruzii, na Ukrajině, v Sýrii, při vměšování do voleb v jiných zemích či při pokusu otrávit někdejšího agenta Sergeje Skripala v britském Salisbury.

Americký ministr upozornil, že řada dalších zemí, třeba Čína nebo Írán, vůbec není INF vázána a mohou stavět zbrojní systémy, jaké chtějí. Podle Washingtonu není důvod nadále přenechávat takovou zásadní vojenskou výhodu státům jako je Čína, zvlášť když podobné zbraně mohou být využity k zastrašování USA či amerických spojenců v Asii. Pokusy o rozšíření dohody podle něj už přitom třikrát zklamaly.

Pompeo dnes zdůraznil, že Spojené státy nadále nehodlají podporovat mezinárodní smlouvy, které podkopávají jejich vlastní bezpečnost, jejich zájmy a hodnoty. „Amerika má zájem na vládě práva. Když se k něčemu zavážeme, dodržíme to. Ale od našich partnerů čekáme to samé. Pokud se ukáže, že nedodrželi slovo, ponesou následky,“ prohlásil americký ministr zahraničí.

Pompeo upozornil, že Rusko smlouvu INF, domluvenou mezi USA a tehdejším SSSR na konci Studené války, nezačalo porušovat jen tak z ničeho nic. Střely, které dohodu porušují, testuje Rusko podle amerického ministra na střelnici Kapustin Jar od poloviny prvního desetiletí 21. století, a to jak z mobilních, tak z pevných odpalovacích zařízení.

Ministři zahraničí NATO ve společném prohlášení uvedli, že aliance a USA se pět let opakovaně pokoušejí s Ruskem o věci diskutovat, a to jak ve dvoustranných rozhovorech, tak na vícestranných fórech.

„Rusko na naše obavy odpovídalo popíráním a mlžením. Rusko teprve nedávno vůbec uznalo existenci raketového systému, ale bez toho, aby poskytlo nutnou transparentnost nebo vysvětlení," uvedli ministři zemí aliance.

„Přes čtyři roky Moskva předstírala, že vůbec neví, o jaké střele Spojené státy mluví, a to přes to, že jsme poskytli rozsáhlé informace o jejích parametrech a historii testování," podotkl americký ministr. Rusko podle něj postoj změnilo až poté, co USA v listopadu loňského roku zveřejnily ruské označení systému. „Pak historku změnili a ze střely, která neexistuje, byla náhle existující střela, která ovšem podle nich odpovídala podmínkám smlouvy INF,“ uvedl.

Reklama

Doporučované