Hlavní obsah

Nehoda z něj udělala invalidu. O odškodné se soudí 22 let

Záhady Josefa Klímy z 24. 9. 2020: Nehoda, kterou nezavinil, z něj udělala nevidomého invalidu. Proč se musí 22 let soudit o odškodné?Video: Josef Klíma

 

Reklama

Ivo Ouřada byl povoláním kouzelník. Sám nejen kouzlil, ale pomáhal i organizovat kouzelnické festivaly a seděl v mezinárodních porotách. Po roce 1989 začal v magickém oboru podnikat.

Článek

Nešťastná vteřina 12. ledna 1998 z něj ale učinila invalidu, který je dodnes nevidomý a neobejde se bez asistence manželky. Přesto se ani po dvaadvaceti letech nedočkal patřičného odškodnění a jeho soudní kalvárie patří co do délky k těm rekordním.

„Jel jsem tehdy z provozovny domů pozdě v noci. Nejel jsem ani rychle, protože byla mlha, viděl jsem nějaká červená světla na pravé straně, takže jsem si přejel do levého pruhu – a pak přišel náraz,“ vypráví. Narazil do kamionu s přívěsem, který se otáčel do protisměru na karlovarské dálnici a zatarasil v podstatě všechny čtyři pruhy.

„Měl jsem polytraumatická zranění, všechno rozlámané, jedno oko proříznuté, prostě hrůza,“ vzpomíná po letech na strašnou událost Ouřada.

Nekonečné soudní utrpení začalo hned v roce 1999. Jednak trestním projednáváním – tedy kdo je viníkem nehody – ale i občansko-právním sporem o odškodnění, řečeno zjednodušeně. Laik by řekl, že trestní část bude jasná: přece když se řidič otáčí s kamionem na dálnici – tehdy tu ještě nebyly betonové zábrany v dělicím pásu - a zabere i s přívěsem všechny pruhy, musí být vinen, ne?

Jenže uzavřít tuhle jednodušší část trvalo 6 let. Nové a nové znalecké posudky, jestli Ivo Ouřada nenese na nehodě nějaký podíl viny.

Zdálo by se, že když je vyřešena otázka viny, bude už otázka způsobené škody lehčí. Omyl. Otázka, zda Ivo Ouřada nejel rychleji, než měl, a není tudíž spoluviníkem, se vrátila na scénu a vyžádala si nové znalecké posudky.

Bývalí znalci totiž mezitím zemřeli. Nový znalecký posudek vyzněl pro Ivo Ouřadu ještě lépe než ty předchozí: pomaleji by podle nich ani jet nemohl, aniž by neohrozil ostatní účastníky provozu.

Přesto se soudy o odškodnění táhnou už 22 let a nezdá se, že by hned tak skončily. Krajský soud několikrát vrátil případ nižší instanci, mezi přelíčeními plynou měsíce. Česká kancelář pojistitelů, která zastupuje protistranu, tvrdí, že Ivo Ouřada stále ještě věrohodně nedoložil všechny své nároky. A ty nejsou malé.

„Všechno vychází z daňových přiznání, tak nevím, v čem je problém,“ říká Ivo Ouřada. „Jde o zhruba čtyři miliony ročně, o které jsem přišel kvůli svému postižení. Jenže za ta léta se to vyšplhalo včetně úroků na 150 milionů.“

Proč zkrachovaly snahy o mimosoudní vyrovnání? Co si o procesu, který se táhne 22 let, myslí karlovarská soudkyně, která ho má na starosti? A eviduje Ministerstvo spravedlnosti ještě delší soudní tahanice?

Odpovědi naleznete v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:55.

Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované