Hlavní obsah

Nejhorší krize za 100 let. British Airways bojují o přežití

Foto: Unsplash - Patrick Campanale

Ilustrační fotografie.

Reklama

Šéf British Airways řekl před britským parlametním výborem pro dopravu, že aerolinie bojují o přežití. Dle jeho slov letecká firma spálí každý den 20 milionů liber v hotovosti. Volá po zlepšení testování na koronavirus.

Článek

„Nejhorší krize, kterou společnost British Airways za svoji 100letou historii zažila,“ řekl v britském parlamentu generální ředitel aerolinií Alex Cruz. „Stále bojujeme o své přežití,“ pokračoval před poslanci Cruz.

Alex Cruz v rozhovoru pro parlamentní výbor pro dopravu také uvedl, že v minulém týdnu odbavily jeho aerolinie 187 tisíc cestujících. Přitom za stejný týden v minulém roce to podle něj bylo kolem milionu pasažérů, jak informuje britský deník Independent.

„Všechna data, která dostáváme, stále ukazují na pomalý proces obnovy,“ sdělil také Cruz a dle jeho slov British Airways za den přijdou o 20 milionů liber (přibližně 580 milionů korun) v hotovosti. Sám si snížil plat o jednu třetinu, jak uvedl.

Kritizoval britskou vládu za její špatná opatření ohledně karantény občanů a taktéž za příliš malé testování lidí. Pokud by bylo větší, věří, že by se oživil letecký průmysl především kvůli tomu, že by lidé nemuseli zůstat zavření doma. „Potřebujeme nějaký testovací režim, který minimalizuje karanténní proces,“ řekl Alex Cruz.

„Nemáme moc času. Léto je ztraceno a teď vstupujeme do brutální zimní sezony bez jistoty, kde můžeme operovat. Prosíme ministry, aby začali jednat před tím, než bude příliš pozdě,“ řekl pro Telegraph Tim Alderslade, generální ředitel společnosti Airlines UK.

Reklama

Doporučované