Hlavní obsah

Nejsem fanynka devadesátek, baví mě dobové fenomény, říká Johana Fundová

Foto: Miloš Čermák, Seznam Zprávy

Devadesátá léta už mě nebaví tolik jako dřív, musela jsem se pohnout dál, přiznává autorka knihy Devadesátky! Johana Fundová.

Reklama

Článek

Hostem 127. dílu podcastu je spisovatelka Johana Fundová, autorka knížky Hezký, ale narovnej se. Generační román vypráví, jaké bylo vyrůstat v devadesátých letech a proč je tak úmorné slyšet i v dospělosti nevyžádané rady rodičů.

Johana Fundová je dvaatřicetiletá autorka, a zdůrazňuju slovo autorka, protože o tomhle slově jsme se v rozhovoru bavili. A taky o tom, jaký úspěch měla její první knížka Devadesátky!, vzpomínající na devadesátá léta.

Druhá knížka Johany Fundové Hezký, ale narovnej se se odehrává na začátku nového milénia a nejde už o literaturu faktu, nýbrž o román. Jeho první část se odehrává v roce 2000, ta druhá dokonce ještě o dvacet let později, a tři spolužáci se v knize setkávají na třídním srazu.

Proč zrovna roky 2000 a 2020? Samozřejmě jsem se na to autorky zeptal. A taky na to, proč vlastně tuhle knihu napsala. Kde se bere potřeba tvořit nové a nové příběhy, zjevně neutuchající, jak se mohl přesvědčit každý, kdo po otevření obchodů zamířil do knihkupectví?

Mluvili jsme i o tom, jaké knížky Johana Fundová čte, od koho by si ráda přečetla román o pandemii, a taky proč v jejím románovém roce 2020 pandemie záhadně zmizela. Není to podvod na čtenářích?

No a zeptal jsem se rovněž na to, proč i v její generaci vzbuzují posvátnou hrůzu slova jako spisovatel nebo román, a co říká na nejprodávanější autory současnosti, a taky jestli se jí líbil víc poslední román Radky Třeštíkové, anebo jejího manžela Tomáše Třeštíka. Nevíte, o čem a hlavně o kom je řeč? Pak buď nemáte Facebook, nebo patříte k některé ze starších generací, a dost možná obojí.

Přeju příjemný poslech.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za deset let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované